Kadirov je sljedeći na Putinovoj listi

Ruski opozicioni političar Dmitrij Gudkov smatra da bi sljedeća žrtva nakon atentata na lidera plaćeničke grupe “Wagner” Jevgenija Prigožina mogao biti čečenski lider Ramzan Kadirov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovom mišljenju, ruski predsjednik Vladimir Putin više se ne nosi sa ulogom arbitra među frakcijama u Kremlju, ali istovremeno i dalje ispovijeda strategiju “zavadi pa vladaj”.

Kako Gudkov primjećuje, fizičko uklanjanje Prigožina pokazalo je da sve ove svađe već izlaze na vidjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kadirov je danas glavni protivnik ruske državnosti, državnih struktura. Zato što ima dobro obučenu privatnu vojsku. A Kadirov ima ozbiljan uticaj, zaobilazeći sve agencije za provođenje zakona (u Ruskoj Federaciji). Mnogima se to ne sviđa i mislim da ćemo pred nama biti još mnogo različitih sukoba. FSB protiv Ministarstva odbrane, snage sigurnosti protiv Kadirova…”, rekao je Gudkov, a prenosi agencija “Unian“.

Putin je poludio

“Postoji veliki rizik da Rusija postane velika Čečenija”, naglasio je Gudkov i izrazio uvjerenje, pozivajući se na svoje izvore, da ako Putin želi da smijeni Kadirova, niko ga u Čečeniji neće braniti.

“Zato što se u Čečeniji pojavila srednja klasa, umorna je od rata, od diktature Kadirovih. Dakle, tvrdnja da stabilnost na Kavkazu održava samo Kadirov je mit. Naprotiv, protestna raspoloženja rastu u Dagestanu, Ingušetija”, rekao je analitičar.

Dodao je da je nakon Prigožinove smrti ruska elita bila uplašena. Osim toga, smrt šefa “Wagner” pokazala je da se sa Putinom ne može pregovarati, a ako idete protiv njega, onda morate ići do kraja.

Gudkov naglašava da kada je Prigožin eliminisan, Putin se nije ponašao kao šef države, već kao terorista, i to je snizilo njegov rejting.

Predstavnici ruskih elita počinju shvaćati da je ruski predsjednik poludio i da bi u svakom trenutku jedan od njih mogao postati sljedeći.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE