Desetogodišnji dječak slaže betonske pločice na 40 stepeni

Nakon što je dječak, koji ima oko 10 godina, prošle sedmice snimljen kamerom kako izvodi građevinske radove postavljajući betonske pločice trotoara usred ljetnih vrućina, poznati bugarski političar Teodor Mihailov, koji je objavio video, tražio je objašnjenje od radnika, koji su mu odgovorili – “dijete uči zanat”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jučer oko 15 sati prijatelj mi je poslao snimak malog dječaka kako nosi betonske pločice i udara ih čekićem u centru Sofije. Ubrzo nakon toga došao sam na lice mjesta, jer nisam mogao vjerovati da se to dešava. Tamo sam vidio dječaka kako radi, nosi pločice… Ostali radnici nisu bili baš ljubazni. Rekli su mi da idem”, kazao je Mihailov za bugarsku državnu televiziju “bTV“.

Skandalozno i nedopustivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarski političar je također kazao da je na internetu saznao da i ostali stanovnici Sofije sedmicama gledaju djecu koja po cjeli dan postavljaju betonske pločice na centralnom Bulevaru cara Borisa III, što je skandalozno, ali da reakcije nadležnih nema.

“Moramo razlikovati eksploataciju dječijeg rada i kada dijete pomaže kod kuće. Ako je on pomagao ocu kod kuće popločavanje, nema problema, ali kada se to dešava na javnom mjestu, u glavnom gradu Bugarske, na 40 stepeni – to je nedopustivo“, poručio je Mihailov, tražeći od hitnu reakciju odgovornih.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE