Kad se upali lampica nastaje panika: Evo kako jednostavno izračunati koliko goriva vam ostaje kada ste na „rezervi“…

Uključi li se žuta lampica na instrumentnoj ploči koja sugerira da ste je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno cijediti posljednju kap goriva iz rezervoara, što se ne preporučuje jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebala), ali i filtera goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Koliko automobil može prijeći na rezervi? Mnogo je mjerenja i istraživanja, ali samo vi znate koliko vam automobil u prosjeku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi lampica rezerve, brzo na benzinsku pumpu, uložite više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta tanka goriva u tvorničkim podatcima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u tanku nakon što se uključi lampica. Pogledajte i prosječnu potrošnju pa usporedite s količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

S nekim vozilima prijeći ćete više od 70 km na rezervi, s drugima manje od 40 km, a sve ovisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na autocesti, gdje se troši više goriva ili na cestama s ograničenjem 80 km/h gdje ćete biti najekonomičniji. No, zbog vašeg mira i sigurnosti uvijek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Za četiri mjeseca školske klupe u USK-u napustilo više od 200 učenika

Svakim danom je sve veći broj ljudi koji iz...

U ovom kantonu bijela kuga je stalno stanje

Ako je suditi po vitalnoj statistici Kanton 10, kao...