Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Još uvijek bukti: Požar na pijaci Heco u Sarajevu, angažovano 20 vatrogasnih vozila

Na pijaci Heco u sarajevskom naselju Stup jutros oko 09.00 sati je izbio požar u magacinskim prostorijama. Požar još uvijek nije ugašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo je dojavu o požaru zaprimila oko 09.00 sati, nakog čega su na teren upućene najbilže ekipe sa Stupa. Vatrogasci su brzo reagirali i počeli sa gašenjem ali se vatrena stihija i dalje širi, požar još nije ugašen – potvrdili su Feni iz PVB KS.

Naglasili su da je požar izbio u prostoriji gdje ima plastike, drvenih paleta, starog namještaja, tako da je veoma teško ugasiti.

Iz PVB ističu da je na terenu trenutno oko 20 vatrogasnih vozila.

Iz MUP-a KS su kazali Feni da nemaju informaciju o povrijeđenim osobama u požaru.

Naglasili su da su ekipe MUP-a na terenu kako bi osigurale nesmetan prilazak vatrogasaca na lice mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema hidranta

Šef Civilne zaštite Kantona Sarajevo, Dženan Brkanić, obratio se medijima tokom gašenja ogromnog požara na sarajevskoj pijaci Heco. Naglasio je da se vatrogasci i dalje bore sa izuzetno zapaljivim materijama, ali istakao i niz problema – ponajviše činjenicu da uz zgradu nema hidranta.

  • Topljive su materije, stiropori, plastike, odjeća, obuća, ne znamo šta je sve unutra. Trenutno imamo informacije da se spriječilo širenje na više spratove – rekao je Brkanić.

Naglasio je da se radi o opasnom okruženju za rad vatrogasaca, naročito zbog plinskih boca, a nekoliko eksplozija se već desilo.

Uzrok još nije poznat, a usprkos eksplozijama, srećom, niko nije povrijeđen.

Brkanić tvrdi da je dovoljno materijalno-tehničkih sredstava, ali da nije moguće da mnogo vozila odjednom prisustvuje gašenju požara.

  • Treba hidrantska mreža koja bi trebala biti tu, ali idemo preko puta, sipamo vodu i dovlačimo – ispričao je.

Podsjetimo, do izbijanja požara došlo je jutros oko osam sati. Nažalost, proširio se nakon što su vatrogasci mislili da je lokalizovan.