Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

EU vjerovatno neće zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu

EU vjerovatno neće zaplijeniti zamrznutu rusku imovinu, izjavili su evropski dužnosnici, istaknuvši da bi takva odluka mogla poljuljati finansijsku stabilnost Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ruske invazije na Ukrajinu EU, SAD, Japan i Kanada zabranili su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine. Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Evropi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear.

“Glavnica ruske imovine neće biti konfiscirana”

Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine i nadaju da će čelnici skupine G7 na sastanku krajem februara prihvatiti taj prijedlog, saznao je Reuters krajem prosinca u razgovoru s tri izvora.

Evropski dužnosnici otklonili su u razgovoru za Reuters tu mogućnost uz obrazloženje da je pravno previše riskantna.

“Glavnica ruske imovine neće biti konfiscirana. Članice EU-a nisu suglasne u tom pitanju”, rekao je visoki dužnosnik s uvidom u razgovore, tražeći da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za Reuters luksemburški ministar vanjskih poslova Xavier Bettel rekao je da je “vrlo oprezan” kada je u pitanju zapljena.

  • Zamislite da donesemo političku odluku da ćemo te milijarde dati Ukrajini. I da za šest mjeseci dobijemo sudsku odluku da im ne smijemo dati (taj novac). Ko će tada to platiti?”, objašnjava Bettel.

Kako bi to utjecalo na euro?

Osim zakonitosti takve odluke bez presedana, evropske dužnosnike brinu i moguće posljedice po euro. Ulagači bi se mogli povući iz imovine u eurima u strahu da bi i njihov novac jednog dana mogao biti zaplijenjen.

Belgijski ministar finansija Vincent van Peteghem, čija zemlja do jula predsjeda EU-om, vrlo je suzdržan prema mogućnosti zapljene.

  • Moramo biti vrlo razboriti prema takvom prijedlogu. Mislim da je važno da se može raspravljati samo o prijedlogu koji je pravno siguran i da moramo izbjeći potencijalni utjecaj na finansijsku stabilnost”, rekao je Van Peteghem u utorak novinarima.

Belgijski Euroclear ima “značajnu” imovinu u Rusiji, rekli su dužnosnici. Moskva bi je mogla zaplijeniti, a to bi predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost te klirinške kuće s velikim posljedicama.

Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom evropske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez. “EU ne može spasiti Euroclear”, rekao je drugi visoki dužnosnik. “Euroclear upravlja bilijunima i njegov bankrot uvelike bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto konfiskacije ruske imovine, vlade EU-a vjerovatno će poduprijeti prijedlog Evropske komisije iz prosinca da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira.

To bi, kako se procjenjuje, moglo u iduće četiri godine generirati 15 do 17 milijardi eura, koje bi mogle biti transferirane Ukrajine, kazali su dužnosnici.