Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Još dobrih vijesti za BiH: Članice OSCE-a podržale izvještaj Misije u BiH, evropske integracije i osudile postupke iz RS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na glavnom tijelu OSCE-a, u Stalnom vijeću, jučer je predstavljen izvještaj o radu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini koji je dobio veliku podršku ostalih zemalja članica, pa čak i Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosni smo što Misija OSCE-a u BiH nastavlja biti pouzdan i vrijedan partner za institucije i ljude na terenu u Bosni i Hercegovini, saopćilo je malteško predsjedništvo Organizacije za sigurnost i saradnji u Evropi nakon što je u četvrtak, u sjedištu organizacije u Beču, šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler predstavio godišnji izvještaj misije Stalnom vijeću OSCE-a.

Delegacija EU je u izjavi koju je dala ovim povodom, između ostalog, navela kako se osuđuje secesionistička retorika iz bh. entiteta Republika Srpska, te dala podršku evropskim integracijama naše zemlje.

Pored Delegacije Evropske unije pri OSCE-u, nekoliko važnih zemalja, poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Norveške, Turske i Makedonije dalo je podršku izvještaju i BiH.

Zabrinuti za dešavanja u RS-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zabrinuti smo dešavanjima u Republici Srpskoj koja su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku, postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje i mjere koje ograničavaju prava civilnog društva, kao i slobodu izražavanja i slobodu medija. EU poziva odgovarajuće političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od provokativne retorike i akcija koje izazivaju podjele i da se odreknu, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje”, naveo je ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a za BiH dodajući da s obzirom na institucionalne mehanizme koji su postavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, Bosna i Hercegovina treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, a posebno kroz implementaciju sudske prakse Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR).

“EU ponavlja svoj poziv na inkluzivan i lokalni proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog iu skladu sa evropskim standardima, kako bi se eliminisali svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. EU naglašava da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnijima provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Evropskog suda za ljudska prava ili bi dodatno produbio podjele”, naveo je Aggler u izvještaju te dodao kako pohvaljuje rad Misije na izbornim reformama, njenu podršku Centralnoj izbornoj komisiji, kao i saradnju i koordinaciju Misije sa ODIHR-om.

“Žalimo što napori da se izborni zakon uskladi sa međunarodnim standardima i najboljom praksom za demokratske izbore još nisu urodili plodom. Pozivamo na kontinuirani angažman s političkim liderima kako bi se poboljšala transparentnost i svele na minimum mogućnosti izborne prevare. Evropsko vijeće je također pozvalo Bosnu i Hercegovinu da hitno finalizira ustavne i izborne reforme. Očekujemo da domaće institucije, uključujući i parlament, preuzmu odgovornost i usvoje reforme kako su se obavezale. Potrebni su dalji napori da se garantuju slobodni i pošteni lokalni izbori u oktobru”, navodi se u izvještaju.

Ujedinjena Kraljevina iznimno cijeni rad i dodanu vrijednost misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, među ostalim kroz izvrsne programe kojima je delegacija Ujedinjene Kraljevine svjedočila na terenu 2023. godine. Hvala vama i vašem timu na vašem radu u proteklih 12 mjeseci i na ovom opsežnom izvješću.

Britanci podržali napredak na EU putu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj je dočekan pozitivnim reakcijama, pa je tako ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Neil Holland naveo kako Velika Britanija snažno podupire suverenu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), postižući napredak na svojem euroatlantskom putu, stoga također osujuđuju secesionističku retoriku i postupke vlade Republike Srpske.

“U potpunosti podržavamo mjere koje je visoki predstavnik poduzeo kao odgovor. Velika Britanija pozdravlja napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u reformama vladavine prava, uključujući usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Pozdravljamo potporu Europske komisije putu zemlje ka priključenju EU. Snažno potičemo političare Bosne i Hercegovine da nastave raditi zajedno na usvajanju značajnih reformi koje značajno jačaju vladavinu prava, demokratiju i ljudska prava.

Takve reforme trebale bi uključivati poboljšanje integriteta izbora, gdje je razočaravajuće što još nije postignuto vjerodostojno domaće rješenje. Od vitalnog je značaja da se tehničke izmjene Izbornog zakona donesu u dovoljnoj mjeri kako bi se omogućila provedba uoči lokalnih izbora u oktobru. Na općim izborima 2022. postojale su vjerodostojne i raširene optužbe za prijevaru. Izmjenama izbornog zakona ponovno će se izgraditi povjerenje birača u demokratski proces i osigurati da rezultati odražavaju njihovu volju. Ujedinjena Kraljevina sa zadovoljstvom podupire rad u tom području, među ostalim finansiranjem programa misije OESS-a za poboljšanje integriteta izbornih procesa”, naveo je Holland dodajući kako pozdravljaju napore misije OESS-a i angažman na pomirenju, izgradnji mira i povjerenja.

Holland je istakao i kako Ujedinjeno Kraljevstvo podupire i rad Misije za zaštitu temeljnih sloboda, posebno njen rad na poboljšanju sigurnosti novinara.

“Dijelimo zabrinutost misije u ovom području. U oktobru 2023. godine pokrenuli smo izjavu Koalicije za slobodu medija o smanjenju slobode medija u BiH, koju je potpisalo 25 zemalja”, dodao je.

Ambasadorica Kraljevine Norveške Anne-Kirsti Karlsen pohvalila je Misiju zbog njene učinkovitosti uprkos očitim izazovima koji su joj nametnuti nedostatkom sporazuma o proračunu.

“Norveška podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedne države, koju čine dva entiteta i Brčko Distrikt, kao i njen multietnički karakter. Pozdravljamo preporuku Evropske komisije Vijeću Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom i nadamo se da će napredak na putu prema EU potaknuti političare da krenu reformskim putem u korist građana. U potpunosti podržavamo suradnju zemlje s NATO-om, također u svjetlu uloge Norveške kao Ambasade NATO-ove kontaktne tačke u Bosni i Hercegovini.

Važna je podrška misije poboljšanju izbornog procesa u Bosni i Hercegovini u skladu s preporukama ODIHR-a. Žao nam je što se još uvijek čeka napredak u zakonu o izbornom integritetu, budući da se lokalni izbori u oktobru ubrzano približavaju.

Napominjemo da se zemlja još uvijek suočava s ozbiljnim izazovima; nastavak političke krize, ‘odljev mozgova’ i ograničen napredak u reformama. Sloboda izražavanja i sloboda medija temeljna su načela demokratije koju bi sve strane trebale nastojati osigurati. Žalimo zbog rekriminalizacije klevete u Republici Srpskoj u julu 2023. i donošenja nacrta zakona o stranim agentima u prvom čitanju. Pozivamo Republiku Srpsku da se suzdrži od usvajanja nacrta zakona o stranim agentima u drugom čitanju. Nadalje, i dalje smo zabrinuti zbog prošlogodišnjih napada na pripadnike LGBT+ zajednice i pozivamo vlasti da osiguraju sigurnost i ljudska prava ove zajednice.

Pogoršana sigurnosna situacija u Evropi s ruskim ratom agresije na Ukrajinu čini stabilnost i demokratski napredak u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu još važnijim. Norveška će nastaviti podupirati reforme kojima se povećavaju stabilnost i sigurnost u regiji. Nastavak rada operacije EUFOR Althea ključan je za održavanje sigurnog okruženja za sve građane zemlje, navela je ambasadorica Norveške.

- Marketing -