Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Drama u IDDEEA-i: Onemogućeno izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) trenutno nije u mogućnosti osigurati kontinuitet u pružanju određenih usluga prema korisnicima, među kojima usluge koje se odnose na izdavanje ličnih karata i vozačkih dozvola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je saopćeno jutros iz IDDEEA-e, razlog je kvar na informacionoj opremi.

“Jučer oko 12 sati došlo je do problema na informacionoj opremi koja je u nadležnosti IDDEEA-e. Ovaj problem rezultirao je otežani rad velikog dijela našeg sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na spomenutoj infrastrukturi.

Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima. Posebno je važno istaći ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima”, navedeno je u saopćenju.

Ove probleme pripisuju nemogućnosti nabavke nove opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Važno je istaći da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realizujemo zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke), još nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste”, saopćili su iz IDDEEA-e.

Dodali su da je oprema koju imaju nabavljena 2012. godine. Istakli su da njihovi zaposlenici rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizovala što je prije moguće.

- Marketing -