Jeste li znali: Šta su države Commonwealtha?

Uz svoju ulogu vođenja britanske kraljevske porodice više od sedam desetljeća, kraljica Elizabeta II. bila je važna osoba u nekoliko drugih zemalja kao glava Commonwealtha.

Commonwealth, ranije poznat kao British Commonwealth, ima porijeklo koje datira stoljećima, ali trenutna verzija seže skoro stotinu godina u prošlost.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Udruženje je veći dio svog postojanja bilo pod jurisdikcijom kraljice, a iako je započela vladavina kralja Charlesa III., to ne znači automatski da će on biti na čelu Commonwealtha. Šta je Commonwealth? Commonwealth je dobrovoljno udruženje zemalja širom svijeta koje su nekada bile dio Britanskog Carstva.

Cilj udruženja, prema službenoj web stranici, je “podržavati vlade članica i partnerstvo sa širom porodica Commonwealtha i drugima, kako bi se poboljšala dobrobit svih građana Commonwealtha i unaprijedili njihovi zajednički interesi na globalnoj razini.”

Drugim riječima, oni rade na zajedničkim ciljevima prosperiteta, demokracije i mira. Sekretarijat Commonwealtha je međuvladina organizacija koja koordinira i provodi veliki dio rada Commonwealtha, uz podršku mreže od više od 80 organizacija.

Udruženje je osnovano 1926. godine kao dio Balfourove deklaracije iz 1926. godine i jedna je od najstarijih političkih organizacija na svijetu. Nastala je prije Ujedinjenih naroda i NATO-a. Koje zemlje su dio Commonwealtha? U udruženju je 56 zemalja, a na svakom kontinentu osim Antarktike nalazi se po jedna.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Tamo su: 21 afrička država, 13 karipskih i američkih zemalja, 11 pacifičkih otočnih zemalja, osam azijskih zemalja te tri europske zemlje (Cipar, Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo). Neke od zemalja koje su u organizaciji su Kanada, Bahami, Jamajka, Gana, Nigerija, Južnoafrička Republika, Indija, Australija i Novi Zeland. Cijeli popis zemalja možete pronaći ovdje.

Najmanja članica je pacifička nacija Nauru, sa 10 hiljada stanovnika, dok je najveća Indija s 1,4 milijarde stanovnika. Ukupno, u Commonwealthu živi 2,5 milijarde ljudi. Zanimljiva je činjenica da se polovica od 20 najvećih svjetskih gradova u usponu nalazi u Commonwealthu, a to su New Delhi, Mumbai, Nairobi, Kuala Lumpur, Bangalore, Johannesburg, Kolkata, Cape Town, Chennai i Dhaka.

Iako titula “šefa Commonwealtha” nije dodijeljena kruni, dogovoreno je među svim zemljama Commonwealtha tokom sastanka šefova vlada Commonwealtha 2018. u Londonu da će princ od Walesa – sadašnji kralj – naslijediti kraljicu Elizabetu II. nakon njene smrti.

Najvažnija funkcija u organizaciji uz glavu Coomonwealtha, je ona glavne sekretarice, a tu funkciju obnaša Rt Hon Patricia Scotland Kt, rođena u Dominici. Ona je šesta je glavna sekretarica Commonwealtha, druga glavna sekretarica s Kariba i prva žena na toj dužnosti. (punkufer.hr)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...