Hoće li William biti posljednji britanski kralj?

Nakon smrti kraljice Elizabete II. otvorila su se brojna pitanja o smislu postojanja britanske monarhije i njezinoj budućnosti uz novog kralja, Charlesa III.

Novi kralj na čelo monarhije došao je u osmom desetljeću života te vjerojatno nema nikakve šanse dostići popularnost majke koja je na prijestolju bila punih 70 godina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Britanskim prijestolonasljednikom je, nakon smrti Elizabete II., postao princ William, a njegov devetogodišnji sin George sada je drugi u redu za krunu.

Međutim, George možda nikad neće postati kralj. Barem je tako predviđala Hilary Mantel, britanska spisateljica i stručnjakinja za monarhiju.

Mantel, inače stručnjakinja za historiju dinastije Tudor, jednom je prilikom izjavila da vjeruje da će William biti posljednji britanski kralj te da maleni George nikada neće sjesti na prijestolje jer monarhija neće preživjeti još nekoliko desetljeća.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Mislim da George nikad neće biti kralj, ali ne bih se kladila na to. Vrlo je teško razumjeti koncept monarhije kada se na članove kraljevske porodice gleda kao na zvijezde. Voljela bih da svi mi pričamo manje i pustimo ih da pronađu neko rješenje”, izjavila je.

Kada bi, teoretski, Charles doživio godine svoje majke, William bi na prijestolje sjeo tek 2046. godine, u 63. godini. Maleni George bi tako s 31 godinom postao nasljednik. Ako bi godine kraljice Elizabete doživio i William, George bi na prijestolje morao čekati do 2078. godine. (index.hr)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...