― Marketing ―

Je li tačno da bijeli hljeb deblja, a crni doprinosi mršanju?

- Marketing -

Vrlo često se može čuti kako je bolje jesti crni hljeb jer on ne deblja za razliku od bijelog.

Uradu koji je još 2013. godine objavljen u časopisu Nutricion Hospitalaria, hljeb, bez obzira je li riječ o bijelom ili crnom, čini važan dio uravnotežene prehrane zbog visokog sadržaja složenih ugljikohidrata.

Dodatno, nema bitnih razlika u energetskoj vrijednosti između dvije vrste hljeba. Razlika se odnosi na hranjive tvari koje osiguravaju.

- Marketing -

Ipak , razlika između crnog i rafiniranog bijelog hljeba očituje se i u masi pri čemu je hljeb od punog zrnevlja teži od bijelog. Zbog toga je dovoljna manja količina takvog hljeba do pojave osjećaja sitosti u odnosu na bijeli hljeb.

Stoga je crni hljeb sa raznim dodacima poput sjemenki “miljenik” nutricionista i najčešći izbor zdravstveno osviještenih osoba koje žele uravnoteženu prehranu.

Nizak sadržaj vlakana znači da bijeli hljeb ima visok glikemijski indeks (GI), tijelo ga brzo razgrađuje i uzrokuje brz skok šećera u krvi. Zauzvrat, to može dovesti do pada energije, zbog čega možete biti gladniji nego prije.

- Marketing -

Užas u Kaknju: Muškarac nasmrt pretučen u ugostiteljskom objektu

Jučer je u 22:19 sati u prostorije Hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno beživotno tijelo N.F. (1960.) iz Kaknja. Izvršenim pregledom tijela uočeno je više...