Izvor iz izraelske vojske: Ofanziva na Gazu neće biti čista

Dopisnik Sky Newsa za Bliski istok, Alistair Bunkall, danas je razgovarao s izvorom iz Izraelskih obrambenih snaga o predstojećoj ofanzivi na Gazu, u kojoj živi velik broj palestinskih civila, a ujedno je i sjedište Hamasa, islamističke terorističke organizacije koja je izvela najveći napad na Izrael od Jomkipurskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Izrael pokrene vojnu operaciju u Gazi, mete će biti Hamas i Islamski džihad. No, gustoća populacije u Gazi je takva da je apsolutno neizbježno da će i civili biti zahvaćeni, navodi dopisnik.

“Neće biti čisto”

“Izvor iz IDF-a mi je jutros rekao – i to su bile njegove točne riječi – neće biti čisto”, piše Bunkall, pa dodaje da, kad se uračunaju i drugi faktori poput totalne blokade koju je jučer najavio Izrael, što uključuje prekid opskrbe vodom, hranom, gorivom i strujom, situacija u Gazi mogla bi postati jako, jako loša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski izvor dodao je da neki od vodećih ljudi Hamasa uopće nisu u Gazi te posebno spomenuo Ismaila Haniyeha, koji se trenutno nalazi u Kataru.

Sve to, navodi, predstavlja samo jedan od izazova s kojim će se suočiti Izraelci u periodu ofanzive koja predstoji.

  • Svaka vojska, nezavisno o tome je li moćna kao izraelska, američka ili britanska, koja pokušava izbrisati ideologiju skupine poput Hamasa, suočava se s praktički nemogućim zadatkom – zaključuje dopisnik Sky Newsa.

(Hina)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE