Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Izraelski ministri traže da se Palestince iseli iz Gaze. Oglasio se SAD

Sjedinjene Američke Države saopćile su da “odbacuju” komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu, nakon sadašnjeg rata, kao i “poticanje” palestinskog stanovništva na iseljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“SAD odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira koji zagovaraju preseljenje Palestinaca izvan Gaze”, rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, nazivajući te izjave “neodgovornima”.

Izraelski ministar: Iseljavanje Palestinaca je ispravno i moralno

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir pozvao je jučer na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na “poticanje” palestinskog stanovništva na iseljavanje, dan nakon sličnog poziva ministra finansija Bezalela Smotricha.

“Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje”, izjavio je Ben Gvir tokom sastanka svoje stranke, prema objavi koju je sam podijelio na društvenim mrežama.

“Apeliram na premijera i ministra vanjskih poslova, ovo je prilika za razvoj projekta čiji je cilj poticanje iseljavanja stanovnika Gaze u druge zemlje širom svijeta”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD: Gaza će ostati palestinska zemlja

Rekao je da bi odlazak Palestinaca iz Pojasa Gaze također otvorio put za ponovnu uspostavu židovskih naselja na palestinskom području.

“Ovi su komentari zapaljivi i neodgovorni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, ističući da nam je “izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, više puta rekla da ove izjave ne odražavaju stajalište izraelske vlade”.

Sjedinjene Države vjeruju “da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja”, dodao je.