Izrael mobilisao 360.000 vojnika, kreće osveta

Izraelska vojska u kratkom je roku uspjela mobilisati oko 360.000 rezervista. Ovo je najveća mobilizacija u Izraelu od jomkipurskog rata 1973. godine, kada je dignuto 400.000 rezervista nakon iznenadnog arapskog napada koji su predvodile Egipat i Sirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U roku od 48 sati mobilizirali smo 300.000 rezervista, pohvalio se u ponedjeljak portparol izraelske vojske. Po tome su Izraelske odbrambene snage (IDF) neuporedive s ostatkom svijeta, komentarisao je vojni analitičar Franz-Stefan Gady.

Pozvano je oko četiri posto stanovništva zemlje od 9,8 miliona stanovnika, mnogi su se zbog poziva u rat vratili iz inostranstva, navodi Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrovoljno se javio

Neki su se dobrovoljno prijavili, iako su prešli dobnu granicu za mobilizaciju.

“Izgubio sam oca, ujaka i rođaka u jomkipurskom ratu”, objasnio je za Washington Post preduzetnik iz Tel Aviva Noam Lanir (56).

Hamasov napad preko noći je izbrisao političke razlike:

Noam Lanir jedan je od lidera grupe rezervista Braće i sestre po oružju, koja je bila protiv plana vlade Benjamina Netanjahua da ograniči ovlasti Vrhovnog suda. Dao je svoj privatni avion da se prebaci Izraelce koji se žele vratiti kući iz Italije i Grčke.

“Preživjeli smo Aušvic, preživjeli smo jomkipurski rat. Preživjećemo i ovo”, kaže Lanir.

Izraelci služe obavezni vojni rok od 18. godine, nakon toga ih se raspoređuje u rezervu, do 40. godine života. Mnogi Izraelci požurili su se vratiti kući iz inostranstva, a brojni avioprevoznici otkazuju letove, pa su naglo skočile cijene karata.

Na aerodromu u Berlinu nekoliko desetaka Izraelaca čekalo je nadajući se da će upasti u avion za Tel Aviv. Prvo vojska, rekli su im, objavljujući da mogu primiti na let samo deset osoba bez karte. Izraelski nacionalni avioprevoznik El Al najavio je da planira dodatne letove. U evropske zemlje poslana su i dva transportna aviona Hercules, objavila je vojska.

Letovi su puni, rekli su novinarima Washington Posta izraelski rezervisti koji se vraćaju kući s aerodroma u Majamiju, koji ima direktni let El Ala za Tel Aviv, prenosi Jutarnji.hr.

NAJNOVIJE