― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Izrađen Registar kućnih ložišta i zagađenja zraka

- Marketing -

U Zenici je održana Završna konferencija povodom realizacije projekta “Registar zagađivača iz kućnih ložišta na području ZDK i njihov utjecaj na zrak“. Prezentirana je pilot-studija uticaja emisije polutanata iz kućnih ložišta na zagađenje zraka na području Kantona, u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

 

  • Projekt je trajao ravno godinu dana, od marta prošle godine. Prije svega smo angažirali mobilne mjerne stanice u tri zenička naselja, Pojske, Arnauti i Banlozi, te naselju Kovači u Općini Zavidovići, paralelno koristeći stacionarne stanice i podatke federalnog Hidrometeorološkog zavoda, radeći komparaciju između ta dva mjerenja. Istovremeno sa periodom mjerenja, u tim mjesnim zajednicama radili smo anketiranje više od šest stotina domaćinstava postavljajući im pitanja o vrstama energenata, kao i načinu zagrijavanja stambenog prostora, vrsti stolarije i izolacije objekta i slično – ističe voditelj projekta Safet Kubat.

 

- Marketing -

Potom je izrađen “registar kućnih ložišta”, koji je spoj svih ovih bitnih podataka, od socijalnog i finansijskog stanja porodica (što uveliko utječe na izbor vrste energije kojom zagrijavaju domaćinstva) do potrošnje energije i energenata.

 

Plan INZ-a, što je i svojevrsna preporuka te studije, da se putem izrade geoportala, sa lokacijama i specifičnostima svakog područja, uključi niz značajnih podataka, od aerozagađenja, zagađenja hrane i vode, divljih deponija, pa do zaraznih bolesti, prijema u ambulantama, liječenja, jednom rječju svega što utječe na zdravlje građana.

 

  • Plan je da ovaj pilot-projekat bude proširen na područje cijelog Zeničko-dobojskog kantona, te da u njega uključimo i druge institucije, ustanove i subjekte koji se bave mjerenjem zagađenja zraka, kao što je to Institut “Kemal Kapetanović”, te da se dobije sveobuhvatna slika o broju, rasporedu, vrstama i koncentraciji utjecaja kućnih ložišta u svim naseljenim mjestima Kantona – naveo je Kubat.

 

U cijelom projektu uključene su sve dosadašnje studije, mjerenja i stručni radovi ove, ali i drugih institucija i ustanova. Na skupu na kojem su učestvovali predstavnici gradova i općina, federalnog Fonda za okoliš koji je sufinansirao pilot-projekt i izradu Studije, te institucija kojih se tiče ova problematika, istaknuta je potreba da se što prije krene sa nastavkom i “zaokruživanjem” ovakvih aktivnosti na područje cijelog Kantona.

 

  • Zagađenje zraka je jedan od vodećih faktora ovakvi projekti, odnosno uspostava adekvatnih izvora informacija i podataka o izvorima zagađenja je veoma bitna za bilo kakvu procjenu utjecaja na zdravlje stanovništva. zagađenje zraka uzrokuje širok spektar bolesti, posebno u urbanim sredinama, pa je vrlo važno da te podatke možemo usporediti sa podacima o zdravstvenom stanju stanovnika, čime se može izvršiti poređenje i procjena – rekla je dr. Jasmin Durmišević iz INZ-a, jedan od zdravstvenih eksperata koji su radili na ovoj studiji.

 

Učesnicima skupa u Zenici obratili su se i prodekan za naučnoistraživački rad Politehničkog fakulteta i predsjednik Upravnog odbora udruženja Eko forum Zenica Samir Lemeš, rukovoditelj Zavoda za javno zdravstvo u INZ-u dr. Fadil Šabović i projekt menadžer organizacije “Rotor” iz Doboja Siniša Mitrović, koji je bio vanjski saradnik na ovom projektu.

 

Cijeli sadržaj studije objavljen je kao knjiga sa nizom statističkih podataka, grafika i ilustracija, a bit će uskoro dostupan i na službenoj internet stranici Instituta za zdravlje.

 

- Marketing -