Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ispraćamo najtopliju godinu od početka mjerenja u Bosni i Hercegovini

Godina na izmaku biće upamćena kao najtoplija u Bosni i Hercegovini, ali i na globalnom nivou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari trenutno stoje ovo će biti najtopliji kraj mjeseca decembra od početka mjerenja u našoj zemlji, a sjetite se da smo 1. decembra izmjerili i rekordno visoke temperature u Bihaću 21,3 °C, Mostaru 19,7 °C, Sarajevu 19,1 °C i Zenici čak 23,8 °C, kaže Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Tokom ove godine, osim pomenutih decembarskih rekorda, nije bilo novih kako za maksimalne temperature tako i za druge meteorološke parametre. Međutim, ono što će ovu godinu izdvojiti jesu dugi sušni periodi sa visokim temperaturama.

Prisjetimo se oktobra mjeseca kada je samo 5 dana bilo u granicama uobičajenih temperatura, a 26 toplo i vrlo toplo, slično je i sa ostatkom godine. Kiša je tokom svih mjeseci bila neravnomjerno raspoređena i dešavalo se da 20 dana nema ni kapi kiše, a potom u 2 ili 3 dana da padne mjesečna suma ili čak više od toga.

  • E sada, još par dana je ostalo do kraja decembra i naravno svi su zainteresovani za prognoze za doček Nove godine na otvorenom – kaže.

Prvo ono manje bitno, temperatura 31. decembra u večernjim satima biće natprosječno visoka, u gradovima Bosne kretaće se od 0 do 5 °C, u Hercegovini 2 do 7 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biće i vjetar promjenjivog pravca u Bosni oko 2 m/s i Hercegovini oko 5 m/s. Padavine su izgledne u noći sa 31. decembra na 01. januar većinom na sjeveru i jugu zemlje, i to slabe sa prekidima, u Hercegovini kiša u Bosni sve i svašta i kiša i susnježica i snijeg.

  • Međutim, ostaje još da utvrdimo, prostorni i vremenski raspored i da vidimo da li će biti snježnih pahulja u pravo vrijeme da nas uvedu u novu godinu – napisao je na kraju Krajinović.