Irfan Čengić teško optužio stranačkog šefa: Nikšić vodi pregovore oko formiranja vlasti bez saglasnosti Glavnog odbora!

SDP-ov zastupnik u Domu naroda Federacije BiH, Irfan Čengić, gostovao je sinoć na BHT1, a iz njegovog istupa da se zaključiti da su odnosi u koalicionoj Osmorki kao i u SDP-u prilično narušeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čengić je optužio stranačkog šefa Nermina Nikšića da proces uspostave vlasti nakon okobarskih izbora vodi suprotno temeljnim odredbama stranačkog statuta. Čengić kaže da se uopće ne sjeća kada je posljednji put održana sjednica Glavnog odbora SDP-a, mada je internim aktima propisano da se Glavni odbor sastaje najmanje jednom u dva mjeseca. 

Čengić tvrdi da Glavni odbor uopće nije razmatrao koaliciju SDP-a sa HDZ-om mada je stranačkim statutom izričito propisano da se takve vrste odluka ne mogu donositi mimo znanja i odobrenje Glavnog odbora, koji je najveći organ stranačke vlasti između dva kongresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čengić, nekad najbliži saradnik Nermina Nikšića, smatra da će SDP teško s koalicionim partijama formirati vlast bez sudjelovanja SDA, koja jedina ima potreban broj delegata u Bošnjčkom klubu Doma naroda za kandidiranje (do)predsjednika Federacije BiH.  

Čengić je izrazio ogorčenost činjenicom da SDP, iako najjača partija u okviru Osmorke, nema niti jednog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Smatra da je to veliki propust stranačkih čelnika koji su sudjelovali u pregovorima oko fomiranja vlasti.

Cijeli razgovor s Irfanom Čengićem pogledajte u video prilogu.  

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE