Institut za rat objavio koji bi grad u Ukrajini mogao biti iduća Putinova meta

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu rata u Ukrajini. Navodi se da su ruske snage vjerovatno osigurale granicu u Luhansku, iako možda ima još otpora oko Lisičanska.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, objavio je da su ruski vojnici zauzeli Luhansku oblast 3. jula, nakon što su zauzeli Lisičansk i naselja na administrativnoj granici oblasti. Glavni stožer Ukrajine objavio je da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska kako bi izbjegle gubitke.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

ISW navodi da ruske snage vjerovatno nisu u potpunosti očistile Lisičansk i Luhansku oblast do 3. jula, usprkos tvrdnjama ruskog ministra. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da se ruske snage i dalje bore unutar Lisičanska kako bi porazile preostale opkoljene ukrajinske snage. No, dodaju da ukrajinsko povlačenje znači da će ruske snage sigurno relativno brzo izvršiti svoje operacije.

Ruske snage sada će vjerovatno napredovati prema Siversku, premda bi mogle pokrenuti značajnije napade na Bahmut ili Slovjansk istovremeno ili umjesto napada na Siversk. Ukrajinci će vjerovatno nastaviti s povlačenjem, a još nije sigurno hoće li odlučiti braniti područje oko Siverska, navodi ISW.

Privatne ruske firme odbile popravljati rusku vojnu opremu

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

General pukovnik Aleksandr Lapin i general Sergej Suvorikin odgovorni su za osiguranje Lisičanska i zapadnih područja od tog grada. ISW navodi da uključenost dvojice takvih viših časnika vjerovatno ukazuje na značaj koji je Vladimir Putin pripisao osiguravanju Lisičanska i granice Luhanske oblasti. K tome, navode da Putin vjerovatno nema povjerenja u mlađe časnike.

Kremlj vjerovatno pokušava proširiti rusku državnu kontrolu nad privatnim ruskim firmama koje podržavaju elemente ruske vojne industrijske baze. Ukrajinski obavještajci izvijestili su 3. jula da nemogućnost ruske vlade da plati ruskim firmama koje podupiru rat u Ukrajini onemogućava Rusiji da popravi oštećena vozila. Također, obavještajci su objavili da šefovi ruskih vojnih centara za popravak vozila ne prihvaćaju novu rusku opremu na popravak. Navode da je razlog to što ruska vojska tim centrima nije platila za prethodni rad.

Ruski zakonodavci su u ruskoj Državnoj dumi 30. juna predložili zakon koji bi ovlastio Kremlj da uvede posebne mjere u privrednoj sferi. One bi omogućile ruskoj vladi da prisili privatne ruske firme da opskrbljuju ruske vojne operacije. ISW navodi da bi se time ruskim firmama zabranilo da odbiju ispuniti narudžbe ruske vlade za nabavu povezane s ruskim vojnim operacijama.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u...

Pacovi optuženi da su pojeli 500 kilograma kanabisa

Sud i policija u jednom mjestu na sjeveru Indije...

Vremenska prognoza do utorka

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno...