Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Instagram uklanja karticu za kupovinu

Počevši od sljedećeg mjeseca, Instagram će ukloniti karticu za kupovinu sa glavne trake na dnu ekrana, a dugme za kreiranje novog posta će se pomjeriti nadole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kartica Reels, koja je trenutno ispred i u sredini na traci za navigaciju, zauzeće mjesto kartice Prodavnica.

 

Instagram je počeo da testira glavni feed bez dugmeta za kupovinu još u septembru, rekavši da želi da “pojednostavi Instagram iskustvo” za korisnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ali test je bio dio većeg zaokreta na Instagramu, prema izvještaju The Information, dok se kompanija povlači od svojih karakteristika kupovine.

 

Ipak, kompanija kaže da će kupovina i dalje biti dio Instagrama čak i bez istaknute prečice na kućnom feedu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I dalje ćete moći da postavite i vodite svoju prodavnicu na Instagramu dok nastavljamo da ulažemo u iskustva kupovine koja pružaju najveću vrednost za ljude i preduzeća kroz feed, priče, kolutove, oglase i još mnogo toga”, navodi kompanija u članku objavljeno na svojoj stranici za podršku.

 

Instagram, kao i druge platforme, investirao je u alate za kupovinu kako bi pokušao da navede potrošače da kupuju u aplikaciji. Personalizovane preporuke proizvoda trenutno ispunjavaju karticu za kupovinu na Instagramu, za koju je The Information izvijestio prošle jeseni da će na kraju nestati.

 

Instagram nije rekao šta će se dogoditi sa personalizovanom stranicom za kupovinu nakon renoviranja sljedećeg mjeseca.