Humani Zeničanin spasio nekoliko života: U UKC Tuzla urađena kadaverična transplantacija organa

Nakon više od godinu i po dana u Bosni i Hercegovini je urađena kadaverična transplantacija nekoliko organa. Organi su izuzeti od humanog Zeničanina koji je proglašen moždano mrtvim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov čin za života u konačnici je dao priliku za normalno funkcioniranje nekoliko osoba. Naime, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz saradnju kolega iz Kantonalne bolnice Zenica izvršili su eksplantaciju organa donora iz Zenice.

Transplantacija jednog bubrega i rožnice urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Nakon dužeg vremenskog perioda današnjom kadaveričnom donacijom organa i uspješno obavljenom transplantacijom nastavljen je razvoj projekta transplantacije organa u JZU UKC Tuzla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima prof. dr. med sc. Denijala Tulumovića direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacionog tima UKC Tuzla, operativnog tima iz Zenice kao i humanosti porodice donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađene su dvije transplantacije.

Kako je istakao direktor Tulumović, proces transplantacije je protekao uredno i rani postoperativni tok protiče uredno. Uz multidisciplinarni tim ljekara za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku apoteku dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Također pripadnici MUP-a TK su službenom pratnjom organa doprinijeli bržem transportu organa što je u ovakvim slučajevima od izuzetnog značaja.

Prema nezvaničnim nekoliko organa od istog donora koji je proglašen moždano mrtvim, proslijeđen je u Sarajevo, gdje također trebaju biti obavljene transplantacije.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE