HTZ: Hrvatska je u top deset najtraženijih destinacija u Evropi

Većina Evropljana planira ove godine putovati na odmor, a među top deset najtraženijih destinacija, posebice za ljeto, je i Hrvatska, pokazalo je novo istraživanje Evropske putničke komisije (ETC) predstavljeno na sastanku ETC-a u Litvi, izvijestili su iz HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku odbora direktora ETC-a u litvanskom gradu Kaunasu učestvovao je i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, ujedno i potpredsjednika ETC-a, koji je poručio da novo ETC-ovo istraživanje, kao i najave s tržišta potvrđuju dobru poziciju turističke Hrvatske.

  • Istraživanje potvrđuje naše najave i pozitivna očekivanja od turističke 2024., a da je Hrvatska među traženijim Evropskim destinacijama pokazuju i podaci do sada ove godine iz sistema eVisitor, s više od 3,4 miliona dolazaka turista i 10,4 miliona noćenja, što je za 11 odnosno 10 posto više nego u isto vrijeme prošle godine”, ističe Staničić.

Staničić je izvijestio i da se se na sastanku direktora ETC-a razgovaralo i o prioritetima Evrope za razdoblje od 2024. do 2029. s naglaskom na održivost i zelenu tranziciju, konkurentnost i digitalizaciju, kao i o aktualnim geopolitičkim i tržišnim trendovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O istraživanju ETC-a napominje da je provedeno na deset Evropskih tržišta, među kojima nisu bile obuhvaćene zemlje poput Slovenije, Češke, Slovačke ili Mađarske, na kojima je Hrvatska vodeća inozemna destinacije za ljetna putovanja, a da jesu, rezultati bi za Hrvatsku, smatra Staničić, bili i bolji.

Hrvatska na 7. mjestu najtraženijih destinacija

Riječ je o 18. istraživanju ETC-a o namjerama turističkih putovanja unutar Evrope, provedenom u aprilu ove godine na uzorku od gotovo 6000 odraslih pojedinaca iz 10 zemalja – Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva. Francuske, Nizozemske, Italije, Belgije, Švicarske, Španije, Poljske i Austrije – od kojih 75 posto u 2024. ili 3 posto više nego 2023. planira putovati između maja i oktobra.

Oni od oko 55 godina će najviše putovati, njih 81 posto, a većina Evropljana ili 60 posto planira bar jedno putovanje po regiji (Evropi), dok su najpopularniji mjeseci za putovanje juli i august, za 44 posto njih. Najviše ih, oko 36 posto, pritom želi odmarati na suncu i plažama te kratko posjetiti gradove (‘city breaks”), a slijede motivi poput ljepota krajolika, lokalne kuhinje, atrakcije i drugi.

Hrvatska je u tom istraživanju, među preferiranim destinacijama u Evropi za odmore, u top deset, odnosno na 7. mjestu, dok su na prva dva Italija i Španija, koje slijede Francuska, Grčka, Njemačka, Portugal, a nakon Hrvatske do desetog mjesta su još Austrija, Velika Britanija i Turska.

Iz ETC-a komentiraju i da Španijaa inače privlači najveći broj stalnih posjetitelja, a slijede Grčka, Italija i Francuska. Za Grčku, Portugal i Hrvatsku prognoziraju da će u proljeće i ljeto 2024. ugostiti više novih posjetitelja od ostalih destinacija. Iznose i da među 10 tržišta gdje su provodili istraživanje, u 2024. u idućih šest mjeseci najviše namjeravaju putovati turisti iz Italije, Španije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva i Nizozemske.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE