Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hrvatska uvela euro,Hrvati uvezli lažne eure

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani oprez – lažni euri, poručili su iz hrvatske policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

 

Tako je novogradiškoj policiji jučer dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Također, krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

 

“Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i ‘ubaciti’ lažnjak”, poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u optjecaju dvije serije euronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija “Europa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

 

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

 

 

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

 

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

 

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne videoupute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

- Marketing -