Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hiljade poljoprivrednika protestuju u Madridu, traktorima blokirali ceste

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hiljade španskih poljoprivrednika ponovo su u nedjelju protestovali sa stotinama traktora u glavnom gradu Madridu, tražeći bolje cijene za svoje proizvode i osuđujući poljoprivrednu politiku Evropske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici iz raznih krajeva Španije krenuli su rano ujutro prema Madridu, uzrokujući saobraćajne probleme. No, raspoloženje je uglavnom bilo mirno, izvijestili su novinari državne televizije RTVE.

Udruga poljoprivrednika Union de Uniones saopćila je da također žele poboljšati odnose između urbanog i ruralnog stanovništva. Protestanti su najprije u traktorskoj koloni stigli do ministarstva zaštite okoliša, a odatle do ministarstva poljoprivrede.

Luis Cortes iz udruge upozorio je na televiziji da će poljoprivrednici ponovno pojačati svoje proteste ako vlada ne ponudi rješenja za brojne probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor u zemlji.

Španski poljoprivrednici, kao i mnogi širom Evropske unije, protestovali su zbog teških ekonomskih uvjeta i strogih propisa za koje kažu da otežavaju održivost poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traktori i druga vozila više su puta blokirali autoceste, ceste te prilaze lukama i veletržnicama u Španiji, koju se ponekad naziva evropskim voćnjakom i povrtnjakom.

Španska vlada već je učinila neke ustupke u pokušaju da umiri poljoprivrednike, ali udruge poljoprivrednika poručuju da su te mjere nedovoljne.

- Marketing -