Fotografisanje bez zvuka, frizura, štikle: Neobične stvari koje su zabranjene u zemljama širom svijeta

Vidite nešto zanimljivo, grabite mobitel i fotografišete bez da se čuje zvuk “klik”? E pa, u Japanu i Južnoj Koreji to nije dozvoljeno. Kako su Japanci i Korejci davnih dana došli do mobitela s kamerom, stvari su se brzo počele zloupotrebljavati te se ljude počelo fotografisati bez njihovog znanja. Upravo zbog toga, ako fotografišete u ovim zemljama – “klik” je obavezan.

 Vjerovatno većina država u svijetu ima neki zakon koji se ljudima koji ne žive u njoj mogu činiti apsurdnim. Neki od tih zakona su nevjerovatni, ali drugi se pridržavaju svojih jedinstvenih kulturnih normi i običaja. Međutim, pravila su tu da se poštuju, a kada želite putovati svijetom i iskusiti različite kulture, preporučljivo je znati šta je negdje dozvoljeno, a negdje ne.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 Iranci ne dozvoljavaju frizuru man bun

Jason Momoa, koji često nosi ovaj “repić”, ne bi se dobro proveo u Iranu. No, to nije jedina nedozvoljena frizura u toj azijskoj državi, s obzirom na to kako su zabranjene i sve ostale zapadnjačke frizure. Ovdje se muškarce potiče da oblikuju kosu na načine inspirisane kulturom Iranaca. U svakom slučaju, ako dođete kao turist, izbjegavajte mušku punđu, prenosi punkufer.hr.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

U Barceloni se ne hoda bez majice

Ok, riječ je o nečemu što su zabranili mnogi turistički gradovi. Naime, na ulicama Barcelone nije dozvoljeno šetati kao na plaži – bez majice. Ako pitate nas, to je i uredu jer ipak šetnja gradom i plažom nije isto te se potrebno za tu prvu prigodu jednako tako i prigodno obući. Dakle, na Rambli svakako obucite majicu, inače vam ne gine kazna.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 Fotografisanje bez zvuka nije dopušteno u Južnoj Koreji i Japanu

Vidite nešto zanimljivo, grabite mobitel i slikate bez da se čuje zvuk “klik”? E pa, u Japanu i Južnoj Koreji ovo nije dozvoljeno. Kako su Japanci i Korejci davnih dana došli do mobitela s kamerom, stvari su se brzo počele zloupotrebljavati te se ljude počelo fotografisati bez njihova znanja. Upravo zbog toga, ako fotografišete u ovim zemljama – “klik” je obavezan.

Ime “Elvis” zabranjeno je u Švedskoj

 I ne samo “Elvis”, da se razumijemo. Mnoga su imena zabranjena u Švedskoj, uključujući Supermana, Metallicu, Ikeu i Elvisa. To je zbog zakona koji je donesen 1982. godine pod nazivom “Zakon o imenima”, koji kaže da ta imena mogu izazvati nelagodu i mogu biti uvredljiva. Također, kada vaše dijete odrasta, moglo bi biti sklono zadirkivanju ako ima jedno od tih imena. Uostalom, zamislite da se neko za malim dere “Metallica”…

Ne štiklama u Grčkoj

Naravno, zabrana se ne odnosi na sva mjesta. No ako planirate posjetiti neke antičke spomenike ili istorijska mjesta, pokušajte ne ići u štiklama jer to nije dopušteno. To je zato što potpetice mogu oštetiti i izgrebati različite površine i kamenje. Zamislite samo da ste nakon nekoliko hiljada godina istorije vi krivi za ogrebotine i uništavanje nekog arheološkog blaga…

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...