Finansijski skandal desetljeća: Jednog od najbogatijih ljudi svijeta uhvatili u velikoj prevari?

Ne možeš više ni manipulirati vlastim dionicama, uvijek se pojavi neka grupa vražjih novinara, istraživača koji otkriju mutne poslove. Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP, Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji) objavio je istraživanje podijelivši ga s The Financial Timesom i The Guardianom o manipulacijama dionicama u jednom od najvećih indijskih poslovnih carstava, onom porodice Adani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice i obveznice Adani grupe pale su odmah nakon objave rezultata istraživanja. Svih 10 izlistanih dionica Adani Group povuklo se s trgovanja u četvrtak, a većina dolarskih obveznica je pala. Dionice vodeće kompanije Adani Enterprises Ltd. pale su za 5,2% prije nego što su smanjile gubitke, prenosi Bloomberg.

Priča iz februara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča se počela odvijati početkom februara ove godine kad je Gautam Adani izgubio titulu najbogatije osobe u Aziji jer se finansijski gubitak najvećih kompanija njegova konglomerata produbio na 84 milijarde dolara nakon izvještaja o kratkoj prodaji (short selling).

Financijski potop je pokrenuo Hindenburg Research, kompanija koja na mrežnoj stranici navodi da se specijalizirala za forenzička finansijska istraživanja. Hindenburg je 24. januara objavio nalaze “dvogodišnje istrage, predstavljajući dokaze da je indijski konglomerat Adani Group, čija je vrijednost 17,8 trilijuna indijskih rupija (218 milijardi američkih dolara), bio uključen u drsku manipulaciju dionicama i shemu računovodstvene pevare tokom desetljeća”. Treba li reći da je porodica odbacivala sve navode tvrdeći da je riječ o neprijateljskom napadu, objavu je proglasila neutemeljenom, a optužbe je nazvala “nepotkrijepljenim spekulacijama”.

Slučaj je dobio snažnu političku karakterizaciju jer Adani dolazi iz savezne države Gujarat iz koje je i premijer Narendra Modi, a od milja ga zovu “Modijevim Rockefellerom”. Priča je završila u indijskom parlamentu, ali ondje Modijeva stranka BJP ima dostatnu većinu.

Novi nivo afere

Situacija se konačno stabilizirala kad eto sada OCCRP otvara nove nivoe afere. Nema prave finansijske afere bez neke od karipskih država, poznatih odobalnih (offshore) rajeva, u ovoj su to Bermuda i, razumljivo, fond, Global Opportunities Fund. Dvije su osobe vodile poslove Fonda, Nasser Ali Shaban Ahli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Chang Chung-Ling iz Republike Kine na Tajvanu. Dokumenti do kojih je OCCRP došao potvrđuju da su Ahli i Chang bili najvažniji investitori u širokoj shemi koju je predstavio Hindenburg. Unutar Fonda je postojalo niz investicijskih struktura koje su navedena dvojica koristili isključivo za trgovanje dionicama Adanija, tumači FT.

Dodatno svjetlo na tu situaciju baca spoznaja da su povezani s Vinodom Adanijem, Gautamovim bratom. Njihova je ulaganja nadzirao Vinodov zaposlenik pa tako i oni postaju paravani koji je konglomerat koristio da zaobiđe indijske zakone koji sprječavaju manipulaciju cijenama dionica. FT je nazvao Changa koji je odgovorio da “ništa ne zna o tome” kad su pitali je li Adanijev saradnik koji im je tajno kupovao dionice. Odbio je reći poznaje li Vinoda Adanija, a onda pokopio slušalicu jer bi “novinar morao biti umjetna inteligencija”. Vinod i Ahli se nisu trudili odgovoriti na upite.

OCCRP donosi zanimljiv zaključak: “Indijsko regulatorno tijelo tržišta dionica i stručna komisija na visokoj razini nisu uspjeli dokazati sumnje mnogih: da su neki strani vlasnici javno uvrštenih dionica Adani Group zapravo paravan njezinih većinskih vlasnika.” Istraživački novinarski tim je blag prema službenim tijelima, piše da im je “offshore tajnost” otežala praćenje transakcija pa su, kako stoji u jednom od njihovih izvještaja, “udarili u zid”.

Sve je počelo 2013. godine kad je Grupa prodala vlasnički udio privatnim investitorima kako bi povećala javni udio u svoje tada tri uvrštene tvrtke – regulator Sebi, Odbor za vrijednosne papire i burzu Indije pooštrio je tada provedbu pravila od 75 posto: udjeli korporativnih insajdera ne bi smjeli premašiti 75 posto, a kršenje pravila može dovesti do uklanjanja s izlistavanja. Iste je godine Modi pobijedio na izborima: u kampanji je koristio Adanijeve helikoptere i zrakoplove.

NAJNOVIJE