EU uvodi promjene oko vozačkih dozvola za zemlje Schengena

Nova direktiva o vozačkim dozvolama mogla bi se usvojiti u 2023. godini od strane Europske unije, a iako je to samo prijedlog, poznate su pravne konture koje će ići na usvajanje europskim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kako prenosi ADAC, po novom bi se vozačka dozvola B kategorije odnosila samo na motorna vozila do ukupne dopuštene mase od 3.5 tone. Većinu mobilnih kućica stoga ne bi smjeli voziti vlasnici vozačke dozvole ove kategorije jer su preteške. Zbog toga je planirano povećanje dopuštene ukupne mase na 4.25 tona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Već nekoliko godina vozačka dozvola (kategorija B) u Njemačkoj može se produžiti do vozačke dozvole B196. To omogućuje vožnju lakih motocikala do 125 ccm, ali samo u Njemačkoj. To bi se moglo promijeniti s 4. Direktivom o vozačkim dozvolama: propisi koji su se prije primjenjivali samo na nacionalnoj razini bit će u budućnosti priznati u cijeloj EU. Tada bi bilo moguće putovati preko državnih granica s motociklom od 125 ccm.

 

Što se tiče minimalne dobi, ona bi se za vozačke dozvole kamiona ili autobusa mogla smanjiti na 18 godina. U Njemačkoj se, na primjer, C kategorija za kamione može steći tek s 21 godinom, a D kategorija za autobuse tek s 24 godine.

 

U cilju je i da odgovarajuća aplikacija na pametnim telefonima bude dovoljna u slučaju policijske kontrole ili prilikom iznajmljivanja automobila. QR kod se također razmatra za umjesto trenutnog čipa kako bi bila otpornija na krivotvorenje.

 

Do sada nije bilo moguće položiti teoretski i praktični vozački ispit u različitim državama članicama Europske unije. Kako bi se uzela u obzir sve veća mobilnost stanovništva, to bi trebalo dopustiti u budućnosti. Za to bi se morali pojednostaviti dosadašnji propisi o boravku.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE