Eroganov protivnik povukao očajnički potez: Čim dođem na vlast, poslat ću sve…

Recep Tayyip Erdogan i njegov izazivač Kemal Kilicdaroglu suočit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj 28. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turski predsjednički kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu zauzeo je znatno oštriji stav prema izbjeglicama uoči predstojećeg drugog kruga izbora. On je obećao da će po preuzimanju vlasti “sve izbjeglice poslati kući”. Ovim potezom, ocjenjuju analitičari, Kilicdaroglu pokušava osvojiti glasove u nacionalističkom taboru.

“Čim dođem na vlast, poslat ću sve izbjeglice kućama”, rekao je danas Kilicdaroglu napominjući da u Turskoj trenutno ima deset miliona izbjeglica. Međutim, navedenu brojku nije potkrijepio dokazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Turskoj živi blizu 3,9 miliona izbjeglica, uglavnom iz Sirije, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Drugi krug sa milion posmatrača?

Nakon nedjeljnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, Kilicdaroglu je došao na drugo mjesto, odmah iza sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana . Budući da nijedan kandidat nije dobio više od 50 posto glasova u prvom krugu, Turci će novog predsjednika dobiti u drugom krugu 28. maja.

U drugom krugu ključna bi mogla biti moguća podrška trećeg predsjedničkog kandidata Sinana Ogana, bivšeg poslanika ultranacionalističke stranke MHP i lidera alijanse ATA, koji je u prvom krugu dobio 5,28 posto glasova.

Nakon prvog kruga, rekao je da “želi čvrsta uvjeravanja o nizu pitanja” prije nego što će podržati bilo kojeg od preostalih kandidata, ističući borbu protiv terorizma, poštovanje principa sekularne države i povratak sirijskih izbjeglica u Sirija.

U međuvremenu, opozicija je u srijedu izrazila sumnju u vjerodostojnost prebrojavanja glasačkih listića u prvom krugu i ukazala na brojne nepravilnosti. CHP i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) također su se žalili državnom izbornom tijelu. U svjetlu toga, Kilicdaroglu je izjavio da namjerava poslati najmanje milion posmatrača na biračka mjesta u drugom krugu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE