Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Engleska zabranjuje plastični pribor za jelo i tanjire

Engleska zabranjuje plastični pribor za jelo i tanjire za jednokratnu upotrebu, u sklopu napora za borbu protiv klimatskih promjena, javljaju lokalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova odluka je donesena nakon konsultacija o tom pitanju koje je vodilo Odjeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja.

One su održane od novembra 2021. do februara 2022. godine.

“Plastičnoj viljuški je potrebno 200 godina da se razgradi. Odnosno dva stoljeća na deponijama ili da zagađuje naše okeane”; rekla je sekretarka za okoliš Therese Coffey za Mail on Sunday.

“Odlučna sam u namjeri da poduzmem mjere kako bismo se uhvatili ukoštac s ovim problemom. Već smo poduzeli velike korake posljednjih godina. Ali znamo da ima još toga što se mora uraditi i ponovo smo slušali apele javnosti”, rekla je Coffey te dodala: “Ova nova zabrana imat će ogroman utjecaj na zaustavljanje zagađenja milijardi komada plastike. Kao i na pomoći u zaštiti prirodnog okoliša za buduće generacije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će odgovori na konsultacije o prijedlozima za zabranu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u Engleskoj biti objavljeni u subotu. Slične zabrane već su uvedene u Škotskoj i Velsu.