Ekstremno rijedak primjerak papirne bh. marke prodaje se za 10.000 KM na OLX-u

Na stranici za online prodaju OLX ponuđena je na prodaju novčanica koju je 1998. godine u promet pustila Centralna banka BiH a za koju prodavač traži 10.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o papirnoj novčanici od jedne konvertibilne marke (1 KM), a posebna je zbog toga što je ime i prezime bh. nobelovca Ive Andrića, čiji se lik nalazi na slici, ispisano pogrešno, piše Tuzlanski.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novčanica koja je namijenjena za Republiku Srpsku, ispisana je primarno ćiriličnim pismom, te umjesto Ivo Andrić piše Ivo Andriđ.

Kako je napisao prodavač, ova novčanica nikada nije puštena u opticaj.  Tako kažu ljudi iz CB BiH, što je čini ekstremno rijetkom.

“Međutim, ova novčanica kao i druge čiji serijski broj počinje sa A65…. su dokaz da su bile u opticaju. Kako? Možemo nagađati. Mislim da je službena osoba zadužena za uništavanje jedan dio tj. dio serije A65…. otuđila i pustila u promet tj. kupovala i plaćala robu, i tako su ove novčanice došle u platni promet tj. u ruke građana. Kako u BiH kontrola rada nije na najvišem nivou, te kako je službena osoba za uništavanje zadnja u lancu, niko u tom trenutku nije provjeravao ili nije želio provjeriti da li su sve novčanice uništene. To je moje mišljenje”, napisao je.

NAJNOVIJE