― Marketing ―

Ekstremno rijedak primjerak papirne bh. marke prodaje se za 10.000 KM na OLX-u

- Marketing -

Na stranici za online prodaju OLX ponuđena je na prodaju novčanica koju je 1998. godine u promet pustila Centralna banka BiH a za koju prodavač traži 10.000 KM.

Radi se o papirnoj novčanici od jedne konvertibilne marke (1 KM), a posebna je zbog toga što je ime i prezime bh. nobelovca Ive Andrića, čiji se lik nalazi na slici, ispisano pogrešno, piše Tuzlanski.ba.

- Marketing -

Naime, novčanica koja je namijenjena za Republiku Srpsku, ispisana je primarno ćiriličnim pismom, te umjesto Ivo Andrić piše Ivo Andriđ.

Kako je napisao prodavač, ova novčanica nikada nije puštena u opticaj.  Tako kažu ljudi iz CB BiH, što je čini ekstremno rijetkom.

“Međutim, ova novčanica kao i druge čiji serijski broj počinje sa A65…. su dokaz da su bile u opticaju. Kako? Možemo nagađati. Mislim da je službena osoba zadužena za uništavanje jedan dio tj. dio serije A65…. otuđila i pustila u promet tj. kupovala i plaćala robu, i tako su ove novčanice došle u platni promet tj. u ruke građana. Kako u BiH kontrola rada nije na najvišem nivou, te kako je službena osoba za uništavanje zadnja u lancu, niko u tom trenutku nije provjeravao ili nije želio provjeriti da li su sve novčanice uništene. To je moje mišljenje”, napisao je.

- Marketing -