Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dramatično u susjedstvu: Najveći broj oboljelih od hripavca u posljednjih 40 godina

Povećava se broj oboljelih od hripavca, najviše među djecom, a u cijeloj su Hrvatskoj organizirani punktovi za testiranja na zarazu, javlja HZJZ te dodaju da epidemiolozi i dalje preporučuju cijepljenje kao najbolju zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Testiranje na hripavac (pertusis) za stanovnike Zagreba i zagrebačke županije organizirano je svakodnevno na punktovima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a za stanovnike drugih dijelova Hrvatske u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

U HZJZ-u uzorci za testiranje na hripavac uzimaju se svakodnevno, osim nedjelje, na posebnom punktu u Rockefellerovoj 12 od 8 do 11 sati, a u NZJZ-u Dr. Andrija Štampar na drive-in punktu na Mirogojskoj cesti 15 od 11 do 14 sati od ponedjeljka do petka. U HZJZ-u je do sada testirano 5342 pacijenta od čega je oko 35% bilo pozitivnih”, javljaju iz HZJZ-a.

“Ovo je najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina”

Napominju kako se izvan radnog vremena testnih mjesta svi akutno oboljeli s izraženim simptomima bolesti mogu javiti na objedinjeni hitni bolnički prijem te im se tamo u sklopu obrade, ukoliko se postavi sumnja na hripavac, može napraviti test.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema evidenciji HZJZ-a do sada je u Hrvatskoj od hripavca oboljelo 2312 osoba, najviše u Gradu Zagrebu, a nakon toga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći broj oboljelih je u dobi od 10 do 14 godina.

“Ovo je najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina. Sve je započelo ljetos u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja, uz Dubrovačko-neretvansku, ima najslabiju procijepljenost dječje populacije ne samo protiv ove, već i drugih zaraznih bolesti, nasuprot Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji koje prednjače u razini procijepljenosti stanovništva u Hrvatskoj”, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i dodaju da se bolest od jesenas proširila u najvećoj mjeri na Zagreb i okolno područje.

Zakonska obaveza cijepljenja

Od ove bolesti najugroženija su novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija. Početni simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura i šmrcanje, a nastavlja se pojačanim kašljem, često s hripanjem kod snažnijeg udaha. Ponekad izaziva i povraćanje.  Oporavak može potrajati sedmicama, pa i mjesecima.

Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti je i dalje najučinkovitija zaštita novorođenčadi i dojenčadi, kao i djece druge dobi koje se provodi prema programu cijepljenja, ističu iz HZJZ-a. HZJZ je od početka epidemije objavio niz uputstava i priopćenja o zaštiti od hripavca za opću populaciju, za djecu u kolektivima, za trudnice, te o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovo vrijeme širenja oboljenja od hripavca cijepljenje se preporučuje i trudnicama, I to zbog zaštite novorođenčadi majčinim antitijelima do momenta kada se dijete može cijepiti i na taj način steći vlastiti imunitet.