Doktor se nije kupao 5 godina! Bizarna navika mu drastično promijenila život, evo šta je zaključio iz netuširanja

Doktor i novinar Džejms Hemblin je svojevremeno objavio je knjigu “Čistoća – Nova nauka o koži i ljepoti sa mnogo manje truda” koja je rezultat petogodišnjeg opsežnog istraživanja.

Jedan od benefita ove čudne navike je i to da je njegova koža postala boljeg kvaliteta i promijenila miris.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Kada kažem ljudima da pet godina nisam koristio sapun, niti se tuširao, obično se šokiraju. Naravno, sve to se dešavalo usred pandemije pa su kritike sa kojima sam se suočavao bile još gore. Naravno da sam i prije pandemije, u toku nje, kao i sada, redovno prao ruke. Na kraju krajeva, ja sam ljekar na Jejlovoj školi javnog zdravlja, van pameti bi bilo da ne perem ruke – kaže ovaj 37-godišnjak.

Međutim, njegov pristup tuširanju i kupanju je, kaže, minimalistički a uz to je objasnio gdje se griješi kada je higijena u pitanju, po njegovom mišljenju.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

– A uz nas sve mirišljavije, sve je više slučajeva akni, ekcema, psorijaze i sličnih autoimunih bolesti. Najgore od svega je to što se fokusiramo samo na otklanjanje mirisa – sva istraživanja pokazuju da, iako se peremo više nego ikad, ruke i dalje ne peremo kako treba, a to je najbitnije – poručuje Hemblin.

On je, kaže, tako probao da eksperimentiše sa smanjivanjem sapuna i deterdženata koje koristi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Kako sam ih koristio sve manje i manje, manje su mi i trebali. Koža mi je postala manje masna, ekcem je počeo da se povlači. Istina je, ne mirišem na lavandu, ali također sam se riješio i onog smrada luka koji sam imao na početku ispod pazuha, kada sam tek prestao da koristim dezodorans. Sada mirišem kao ljudsko biće. Današnji ljudi smatraju da svako ko ne miriše na parfem nije čist. To prosto nije istina – kaže on tada.

Također, on navodi da se tjelesni mirisi razlikuju od situacije u kojoj se nalazimo, a također, pomenuo je i slučaj svoje prijateljice koja nije dugo uspijevala da se izbori sa aknama.

– Znate li šta joj je jedino pomoglo? Kada je izbacila sve iz upotrebe – probala je i antibiotike i kontraceptivne pilule, i još mnogo opasnih tretmana koji imaj ozbiljne moguće posljedice. Tek kada je prestala da uzima bilo šta, nakon par mjeseci kada joj je koža bila previše masna, stvar se potpuno smirila – rekao je Džejms, dodajući i da smatra da je potpuno pogrešan pristup prepisivanje antibiotika ljudima sa aknama.

Na kraju je zaključio da se u današnje vrijeme i previše koriste antibiotici. Problem će uslijediti onda kada oni prestanu da djeluju.

Mikrobi u i na našoj koži su veoma bitni, ali da taj ekosistem treba tek otkriti u punoj mjeri i istražiti.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Poznat datum isplate penzija za mart, evo koliko iznose najniža i najviša

Penziju za mart primit će ukupno 433.004 penzionera Ukupno potrebna...

Drama u policijskoj stanici u BiH: Vrijeđao, opirao se hapšenju pa polupao inventar

Sve je počelo kada su policajci zaustavili automobil radi...

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...