Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

DOBRE VIJESTI PRED NOVU GODINU: Načelno postignut dogovor o najnižoj plati u FBiH, na potezu parlament?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li najniža plata u FBiH biti povećana sa trenutnih 543 na 596 KM? Poslodavci i sindikalisti kažu da vode socijalni dijalog u obećavajućem pravcu. Međutim, neslaganja su i dalje prisutna jer Savez sindikata ne odustaje od 604 KM najniže plate, te da je prijedlog Vlade FBiH milostinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na press konferenciji, uz druženje sa predstavnicima medija, odlazeću 2022. godinu sumirali su i poslodavci i sindikalisti, referišući se, između ostalog, i na ovo pitanje.

Podsjećamo, na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća održanoj juče, definisana je minimalna plata za 2023. godinu. No, sve tek treba da prođe parlamentarnu proceduru. U narednoj godini mnogo je posla, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović. Između ostalog, u planu je rad na izmjenama Zakona o PDV-u, u smislu prolongiranja roka plaćanja.

“Imamo namjeru da se bavimo i javnim nabavkama i taj proces treba učiniti transparentnijim i boljim. Takođe, energetski sektor nam je vrlo važan segment. Električnu energiju još uvijek immao, ali moraju se graditi novi kapaciteti, moraju se proširivati, ove dvije termoelektrane u FBiH su pred istekom. Mislimo da bi bila dobra ideja da se i privatni sektor uključi u izgradnju kapitalnih energetskih postrojenja u budućnosti”, kaže Smailbegović.

Ipak, nastavlja, u 2023. godini fokus će biti na dvije stvari. Prva je regulisanje tržišta rada, u smislu sprečavanja odliva radne snage iz države, a kroz izmjene Zakona o zapošljavanju, kako bi se, kako kaže, skratili “silni spiskovi” na BIRO-ima za zapošljavanje, ali i liberalizacija zapošljavanja stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga stvar je rasterećenje privrede u smislu smanjenja doprinosa. Podsjeća da je prije nekoliko godina zakon proslijeđen u parlamentarnu proceduru, ali da nikad nije ugledao svjetlo dana.

“Bojimo se da će taj Zakon još uvijek čekati na usvajanje, ne zna se hoće li nova parlamentarna većina u ovoj formi željeti da ga usvoji. Pripremili smo jedno rješenje koje bi trebalo da bude temporalnog karaktera, a sastojao bi se od sljedećeg: Da se jednostavno omogući svim privrednim društvima i obrtnicima da povećaju plate u odnosu na, naš je prijedlog decembarsku ove godine, za 400 KM i da se na taj iznos, ili ne plaćaju doprinosi ili da se plate neki simbolični doprinosi”, kaže Smailbegović.

S obzirom da su na dobrom putu za dogovor o najnižoj plati, kako sami kažu, pitali smo predstavnike Saveza samostalnog sindikata znači li to da prihvataju iznos od 596 KM. Podsjećaju da su tražili da najniža plata iznosi 70% od prosjeka FBiH.

“To je bio stav Saveza sindikata. Ali, kroz dijalog sa Vladom FBiH, sa Udruženjem poslodavaca, Vlada je donijela Uredbu kojom je regulisala taj status. Juče smo samo prilagodili Uredbu sa indeksom potrošačkih cijena za prvih devet mjeseci, tako da je ta minimalna plata povećana na 596 KM. To nije bio stav Saveza, da se razumijemo, ali tu ne ulazi ni topli obrok, ni prevoz, ni regres, tako da ćemo u narednom periodu sigurno insistirati na tom našem zahtjevu koji je bio, odnosno prosjeku od 70%”, kaže Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika.

S obzirom na to da je inflacija u ovoj godini dosegla i do 19%, pitanje je koliko će povećanje od 53 KM pomoći u ublažavanju ogromnih troškova života.

- Marketing -