Dobre vijesti iz Centralne banke BiH: Pada inflacija, ove godine 8,2 posto a naredne…

Inflacijska kretanja su u posljednje dvije godine ponovo u žiži interesovanja i jedan su od najznačajnijih makroekonomskih indikatora jer utiču na cjelokupnu ekonomiju. Stoga je prikupljanje informacija kroz Anketu o inflacijskim očekivanjima dobilo na dodatnoj važnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), kao važan segment komunikacijske strategije provodi kvartalnu Anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Rezultati ankete sprovedene u martu 2023. godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću godinu. Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu iznosi 8,2%, a što je niže u odnosu na očekivanja iskazana u decembru 2022. godine, kada su učesnici u anketi predviđali inflaciju od 9%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2024. godinu inflacijska očekivanja u ovom krugu anketiranja iznose 5,4%.

Ovi rezultati sugerišu da je inflacijska dinamika takva da će poslije rekordnog rasta u 2022. godini, doći  do postepenog smirivanja inflacijskih pritisaka u toku 2023. i 2024. godine, te da se ne očekuje dugotrajna i tvrdokorna inflacija. Međutim, još uvijek nisu potpuno nestali svi uzroci koji su doveli do rekordno visoke inflacije u 2022.godini pa stoga još postoje neizvjesnosti u tom smislu koje se mogu odraziti na projekcije inflacije, saopćeno je iz CBBiH.

 

NAJNOVIJE