Djeca širom svijeta zbog korone izgubila trećinu školske godine

Djeca širom svijeta izgubila su u prosjeku 74 dana nastave, odnosno gotovo trećinu školske godine zbog pandemije koronavirusa, a nejednakosti su se produbile, upozorila je u utorak nevladina organizacija Save the Children.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije u svijetu, stotine miliona djece još ne idu u školu – upozorila je u priopćenju Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozivajući da ih se vrati u školske klupe što je prije moguće.

Na vrhuncu pandemije, 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar nacionalnih granica, između imućnih i siromašnih porodica, gradskih i seoskih domaćinstava, izbjeglica i osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, ističe nevladina organizacija.

U Sjedinjenim Državama, na početku pandemije covida-19, više od 15 miliona djece od vrtića do srednje škole nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu da bi moglo pratiti školu na daljinu.

Djeca u Latinskoj Americi, na Karibima i u južnoj Aziji propustila su gotovo tri puta više dana nastave od djece u zapadnoj Europi, 110 prema 38, navodi organizacija za zaštitu prava djece, koja je analizirala podatke iz 194 zemlje i regije, navodi Index.hr.

Osim što su propustila nastavu, djeca su izloženija i riziku od prisilnog rada, brakova i drugih oblika zlostavljanja, navodi organizacija.

Tri mjeseca do samita skupine G7 koji će se održati u junu u Velikoj Britaniji, Save the Children je pozvao “svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebice djevojčicama”.

Pozvao je također vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara do 2025.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE