Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dementna žena ostavila 3 miliona eura majstoru nakon smrti: Šokirana porodica sada ide na sud

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je ostala udovica, majstor joj je počeo u kući obavljati razne sitne poslove i popravke i tako se s usamljenom ženom zbližio; i to toliko da mu je odlučila dati baš sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starija žena iz Austrije koja je zadnjih godina života patila od demencije uspjela je nakon smrti šokirati svoju porodicu; ostavivši oporučno sve što je imala svom majstoru. Starija je žena, kako piše austrijski Kronen Zeitung, ‘težila’ nekoliko miliona eura, a čini se kako rodbina od toga neće vidjeti ni centa…Ona je naime bez njihovog znanja nekoliko mjeseci prije smrti svog majstora navela i kao kontakt osobu u hitnim medicinskim slučajevima, što će porodica sigurno dodatno otežati pokušaj da na sudu dokažu kako joj je on bio ‘samo vodoinstalater’.

 Inače je brigu o finansijama vodio njen suprug koji je, nakon više od 50 godina braka, 2018. preminuo, a kako par nije imao djece ostala je potpuno sama.

Godinu dana kasnije, spomenuti je majstor/vodoinstalater počeo u njenoj kući obavljati razne sitne poslove i popravke i tako se zbližio s usamljenom ženom; i to toliko da je nakon nekog vremena darovnicom na njega prepisala svu zemlju i nekretnine koje je posjedovala, te mu kao jedinom nasljedniku u oporuci obećala i ostatak svog bogatstva.

“Nikada ne bih pomislio da je tako lako dobiti nečije nasljedstvo, a da mu ni nisi dio porodice”, požalio se ženin nećak Christian T. “Riječ je o bogatstvu vrijednom više od tri miliona eura.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ipak, teško da će s tim argumentom išta na sudu postići jer je, kako kažu pravni stručnjaci, sve ‘čisto’ i legalno.

 “Ova je procedura potpuno legalna”, rekao je Lorenz Kirschner, advokat specijalizovan za ostavinska pitanja. Sve dok nema kaznenog djela prijevare, prisile ili obmane, rodbina, ističe, ništa ne može napraviti.

A prema njemu, neće im puno pomoći ni činjenica da je žena bolovala od demencije, što vjerovatno nije dovoljno da se njena oporuka proglasi neutemeljenom.

 “Da bi ona bila valjana, dovoljno je da je pokojnik u trenutku njenog sastavljanja psihički bio na nivou djeteta od dvanaest do 14 godina”, objasnio je.

Čini se tako, dodaje Kirschner, da će sve što je posjedovala ipak pripasti majstoru/vodoinstalateru – uključujući i porodične fotografije. Pa kome pravo, kome krivo…

- Marketing -