Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Da li nova prijetnja čovječanstvu dolazi sa sjevera: Naučnici upozoravaju na opasnost od reaktivacije virusa

Virusi zarobljeni u arktičkom permafrostu u Sibiru, zbog sve bržeg topljenja leda uslijed klimatskih promjena mogli bi se reaktivirati i izazvati zastrašujuću novu pandemiju, upozoravaju naučnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su izolirali sojeve tzv. metuzalemskih mikroba ili zombi virusa, zbog kojih se pojavio strah od globalnog širenja opasnih bolesti iz daleke prošlosti.

Naučnici su počeli planirati uspostavu mreže za nadzor Arktika, koja bi precizno identificirala rane slučajeve bolesti izazvane drevnim mikroorganizmima.

“U ovom trenutku, analiza prijetnje od izbijanja pandemije fokusirana je na bolesti koje bi mogle se pojaviti u južnim regijama i zatim se širiti prema sjeveru. Malo pažnje posvećeno je epidemiji koja bi mogla se pojaviti na dalekom sjeveru, a zatim se širiti prema jugu, što je, uvjeren sam, previd. Na sjeveru postoje virusi koji imaju potencijal da zaraze ljude i pokrenu novu epidemiju”, smatra genetičar Jean-Michel Claverie sa Sveučilišta Aix-Marseille, piše The Guardian.

Marion Koopmans, virologinja iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, kaže da ne znamo koji virusi leže u permafrostu, ali smatra da postoji stvaran rizik da ima nekih virusa koji bi se mogli reaktivirati i izazvati pandemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moramo pretpostaviti da bi se tako nešto moglo dogoditi”, rekla je Koopmans.

Naučnici su još 2014. pronašli viruse koji su tisućljećima bili zarobljeni u sibirskom permafrostu, a koji mogu utjecati na žive jednostanične organizme. Posljednje istraživanje, čiji su rezultati objavljeni prošle godine, pokazalo je da postoji više vrsta takvih virusa, a pronađeni su na sedam lokacija u Sibiru. Pretpostavlja se da je najstariji do sad otkriveni virus star 48.500 godina.

Ti virusi su do sad djelovali samo na jednostanične organizme i amebe, no naučnici upozoravaju kako postoji mogućnost da virusi, koji još nisu otkriveni, mogu izazvati bolesti kod ljudi.