Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Cijene zlata oborile rekord: Ekonomisti misle da je sad samo nebo granica

Cijene zlata postavile su novi rekord u ponedjeljak od 2100 dolara. Analitičari procjenjuju kako će cijene plemenitog metala ostati iznad 2000 dolara tokom sljedeće godine uslijed geopolitičkih nesigurnosti, vjerovatnog slabljenja američkog dolara i mogućeg smanjenja kamatnih stopa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato je inače tražena roba u vrijeme ekonomskih i geopolitičkih kriza zbog svog statusa sigurne luke za slobodni kapital.

“Očekivano slabljenje dolara i kamatnih stopa tokom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlato”, rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije singapurske banke UOB Heng Koon How. Smatra je da bi cijene zlata mogle doseći i do 2200 dolara do kraja 2024. godine.

Slično tome razmišljaju i drugi analitičari. “Jednostavno postoji manje zlatnih poluga ovog puta u odnosu na 2011. što podiže cijene preko 2100 dolara”, rekao je Nicky Shiels iz kompanije za plemenite metale MKS PAMP.

Bart Melek, voditelj robnih strategija u TD Securities, očekuje da će cijene zlata u drugom tromjesečju 2024. u prosjeku iznositi 2100 dolara, pri čemu će velike kupovine centralnih banaka djelovati kao ključni katalizator u povećanju cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24 posto svih centralnih banaka namjerava povećati zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

Mogući zaokret politike od strane američkog Fed-a 2024. odigrat će veliku ulogu. Niže kamatne stope imaju tendenciju da oslabe dolar, a slabiji dolar čini zlato jeftinijim za međunarodne kupce i tako povećava potražnju.

Fed je započeo s stalnim povećanjem stopa u martu 2022. kada je inflacija porasla na najviši nivo u 40 godina, smanjujući privlačnost zlata. Više kamatne stope štete potražnji za zlatom, na koje se ne plaćaju nikakve kamate, jer imovina poput obveznica postaje unosnija zbog svojih viših prinosa.

Guverner Feda Christopher Waller rekao je da predviđa ublažavanje politike ako podaci o inflaciji nastave padati tokom sljedećih tri do pet mjeseci, što je navelo analitičare da prognoziraju skok cijena zlata.