Čak 14 članova kantonalnog odbora ZDK podnijelo neopozive ostavke i napustilo HDZ

Ukupno 14 članova Kantonalnog odbora HDZ-a BiH, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja, podnijelo je neopozive ostavke, o čemu su javnost obavijestili u zajedničkom saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovim putem vas želimo obavijestiti da kao istaknuti članovi HDZ BiH dajemo neopozive ostavke na stranačke dužnosti i članstvo unutar HDZ BiH. Ostavku na dužnosti i članstvo podnose:

‐ Robert Bošnjak, član Središnjeg odbora HDZ BiH, dopredsjednik Mladeži HDZ BiH, član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ, član Općinskog odbora HDZ BiH Žepče, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‐ Ante Kelavić, međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Maglaj),

‐ Ivan Lovrić, član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče),

‐ Antonio Šimunović, predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ BiH i član Županijskog odbora HDZ BiH ZDŽ (Žepče)”, naveli su u saopćenju.

Objašnjavaju kako su razlozi takve odluke mnogobrojni i da se oni gomilaju godinama.

“Prava istina je da je stanje u stranci na našim prostorima nezapamćeno loše. Ono što nas je između ostalog definitivno najviše ponukalo na ovakav radikalan potez su posljednji unutarstranački izbori HDZ BiH koje smatramo apsolutno neregularnim, štaviše, izrežirani su i ne oslikavaju stvarnu podršku članova na terenu. Jedan od primjera je Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, gdje izbori uopće nisu održani”, istaknuli su.

Posebno su naglasili “nerazumijevanje, nepoštivanje, a u konačnici i isključivost od strane vječitog načelnika Općine Žepče i člana predsjedništva HDZ BiH Mate Zovke, ali i bivšeg predsjednika Općinskog odbora HDZ BiH Žepče Josipa Martića, koji traju već godinama”.

Navode kako je “manipulativno ponašanje navedenog dvojca udruženo s namještaljkama i ucjenama” sistemski u nekoliko godina onemogućavalo saradnju Općinskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Žepče s Kantonalnim odborom Mladeži HDZ-a BiH ZDK-a, te da ih se na taj način pokušava, kako su naveli, u potpunosti politički eliminirati.

“Bitno je istaknuti da mi gore potpisani, iako smo svi visokoobrazovani, politički ostvareni i prepoznati na državnoj razini, a i šire, nemamo priliku sudjelovati u lokalnoj politici, tj. onemogućeni smo odlukama pojedinaca. Ističemo kako se za ovu niti malo laganu odluku nismo odlučili preko noći, ona je rezultat višegodišnjeg nedjelovanja vrha stranke na naše molbe i ukazivanja na postojeće probleme s ciljem pronalaska zajedničkog rješenja”, poručili su.

Dodali su i da zahvaljuju Predsjedništvu Mladeži HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Matom Lončarom na, kako su naglasili, “izuzetno korektnoj i sveprisutnoj suradnji”.

“Nažalost, prisiljeni smo svoje znanje, vizije te političke ideje realizirati na neki drugi način. Ne možemo biti dio politike u općini i županiji u kojoj nam se de facto ne dopušta političko djelovanje, samo zato što slijepo ne slijedimo politiku podjela i frakcija, koja je na kraju krajeva pogubna za HDZ BiH te jedinstvo Hrvata na ovom prostoru. Slijedom toga, donijeli smo ovakvu odluku te se nadamo da će nas u istoj razumjeti i podržati Hrvati unutar općine Žepče i Zeničko-dobojske županije, jer nikad interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa hrvatskog naroda na teritoriju kojeg su naši roditelji velikom žrtvom obranili”, poručili su u zajedničkom saopćenju dužnosnici mladeži HDZ-a BiH iz ZDK-a.

NAJNOVIJE