Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Čaj bez kojeg se ne ulazi u jesen, začin koji osvježava ukus jela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljka čiji se cvjetovi mogu koristiti ne samo za pravljenje okrepljujućih napitaka, već i za suptilan dodatak salatama ili kao elegantan ukras za sofisticirana jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uživate u osvježavajućem ukusu kiselijih napitaka, onda je hibiskus vaš izbor. Biljka čiji se cvjetovi mogu koristiti ne samo za pravljenje okrepljujućih napitaka, već i kao suptilan dodatak salatama i kao elegantan ukras jela, poznata je od davnina.

Kao i većinu čajeva koji imaju blagotvorno i umirujuće dejstvo na cjelokupan organizam, volimo da ga konzumiramo u trenucima opuštanja uz popodnevnu priču sa komšijama ili nam prija kada nam je grlo upaljeno, a nos zapušen.

Kako navodi portal “MedicalNewsToday”, najčešće korištena sorta je Hibiscus sabdariffa, takođe poznata kao “rozela”.

Čaj od hibiskusa takođe ima određene prednosti za očuvanje kardiovaskularnog sistema, pomažući u regulisanju krvnog pritiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za čaj se obično koriste njegove čašice, iako su drugi dijelovi biljke, kao što su lišće, sjeme i korijenje, bezbjedni za konzumiranje. Studije su pokazale da ekstrakti čašice hibiskusa i listova hibiskusa imaju antioksidativne efekte. Zbog toga mogu da štite od starenja i djelovanja slobodnih radikala na ćelijskom nivou.

- Marketing -