Bosanci i Hercegovci sve više kupuju online

Uprkos izazovima, poput ekonomskih i političkih turbulencija i visoke stope inflacije koje su smanjile kupovnu moć, e-trgovina u Bosni i Hercegovini pokazuje impresivan rast, pokazuju podaci E-Commerce Asocijacija Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj napredak ogleda se u širem evropskom kontekstu, gdje je B2C e-trgovinski promet porastao sa 849 milijardi eura u 2021. na 899 milijardi eura u 2022. godini.

Šta je B2C promet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

B2C promet, ili “business-to-consumer” promet, odnosi se na transakcije i prodaju proizvoda ili usluga direktno između poslovnih subjekata (kompanija, trgovaca, proizvođača) i krajnjih potrošača. To je model koji se najčešće koristi u maloprodaji, gdje kompanije prodaju svoje proizvode ili usluge direktno ljudima za njihovu ličnu upotrebu.

 B2C je jedan od glavnih tipova komercijalnih transakcija i u digitalnom kontekstu obuhvata online prodaju preko web-shopova, tržišta i drugih platformi za e-trgovinu. Online trgovina doživjela ja najveći porast tokom pandemije kada je ljudima bilo onemogućeno da kupuju u prodavnicama, ali se taj trend nastavio i kada je došlo do ukidanja mjera.

Važnost za bh. tržište

Činjenica da je tržište online, odnosno e-trgovine, doživjelo procvat u BiH je značajno jer može olakšati proces uvoza robe.

Belma Agić, izvršna direktorica asocijacije, ističe važnost članstva u Ecommerce Europe. Prema njenim riječima, ovo je prilika da Bosna i Hercegovina učestvuje u kreiranju evropskih e-trgovinskih tokova i da se domaći potencijali adekvatno predstave.

Najuspješnije kompanije na polju e-trgovine

Amazon prednjači kao najuspješnija e-commerce marka na svijetu, sa tržišnom vrijednošću koja je u julu 2023. godine dostigla izuzetnih 1,4 triliona dolara, što ga čini jedinom kompanijom vrednovanom na preko trilion dolara.

Prihod Amazona konstantno raste tokom godina, sa izvještajem o 524,9 milijardi dolara u periodu od 12 mjeseci koji se završio u prvom kvartalu 2023. godine. Ostale istaknute e-trgovinske gigante uključuju eBay, Alibaba Group, Rakuten, Walmart i MercadoLibre.

Svaka od ovih kompanija napravila je značajne korake u sektoru e-trgovine, diverzificirajući svoje usluge i proširujući svoj doseg na različita globalna tržišta. (Forbes.ba)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE