Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bosanci i Hercegovci sve više kupuju online

Uprkos izazovima, poput ekonomskih i političkih turbulencija i visoke stope inflacije koje su smanjile kupovnu moć, e-trgovina u Bosni i Hercegovini pokazuje impresivan rast, pokazuju podaci E-Commerce Asocijacija Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj napredak ogleda se u širem evropskom kontekstu, gdje je B2C e-trgovinski promet porastao sa 849 milijardi eura u 2021. na 899 milijardi eura u 2022. godini.

Šta je B2C promet?

B2C promet, ili “business-to-consumer” promet, odnosi se na transakcije i prodaju proizvoda ili usluga direktno između poslovnih subjekata (kompanija, trgovaca, proizvođača) i krajnjih potrošača. To je model koji se najčešće koristi u maloprodaji, gdje kompanije prodaju svoje proizvode ili usluge direktno ljudima za njihovu ličnu upotrebu.

 B2C je jedan od glavnih tipova komercijalnih transakcija i u digitalnom kontekstu obuhvata online prodaju preko web-shopova, tržišta i drugih platformi za e-trgovinu. Online trgovina doživjela ja najveći porast tokom pandemije kada je ljudima bilo onemogućeno da kupuju u prodavnicama, ali se taj trend nastavio i kada je došlo do ukidanja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važnost za bh. tržište

Činjenica da je tržište online, odnosno e-trgovine, doživjelo procvat u BiH je značajno jer može olakšati proces uvoza robe.

Belma Agić, izvršna direktorica asocijacije, ističe važnost članstva u Ecommerce Europe. Prema njenim riječima, ovo je prilika da Bosna i Hercegovina učestvuje u kreiranju evropskih e-trgovinskih tokova i da se domaći potencijali adekvatno predstave.

Najuspješnije kompanije na polju e-trgovine

Amazon prednjači kao najuspješnija e-commerce marka na svijetu, sa tržišnom vrijednošću koja je u julu 2023. godine dostigla izuzetnih 1,4 triliona dolara, što ga čini jedinom kompanijom vrednovanom na preko trilion dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihod Amazona konstantno raste tokom godina, sa izvještajem o 524,9 milijardi dolara u periodu od 12 mjeseci koji se završio u prvom kvartalu 2023. godine. Ostale istaknute e-trgovinske gigante uključuju eBay, Alibaba Group, Rakuten, Walmart i MercadoLibre.

Svaka od ovih kompanija napravila je značajne korake u sektoru e-trgovine, diverzificirajući svoje usluge i proširujući svoj doseg na različita globalna tržišta. (Forbes.ba)