Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Biden u velikom problemu: Većina Amerikanaca protiv vojne akcije Izrala na Gazu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina građana Sjedinjenih Američkih Država se sada ne slaže s vojnom akcijom Izraela u Gazi, što predstavlja oštru promjenu od prošle jeseni, prema anketi Gallupa objavljenoj u srijedu, prenosi Axios.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja dolaze dok se Izrael priprema za kopnenu invaziju na Rafah. Kako piše Axios, tenzije su porasle između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se povećava humanitarna kriza uslijed izraelskog rata.

Rezultati istraživanja pokazuju da 55 posto Amerikanaca ne odobrava vojni odgovor Izraela u Gazi, što je povećanje od 10 posto u odnosu na novembar, prema novoj anketi.

Otprilike svaki treći (36 posto) građanin SAD-a odobrava vojne akcije Izraela u Gazi, što je manje u odnosu na period nakon Hamasovog napada 7. oktobra, kada je novembarska anketa pokazala da polovina Amerikanaca odobrava akcije Izraela.

Među republikancima, procenat koji odobravaju akcije Izraela pao je sa 71 posto u novembru na 64 posto u martu, pokazalo je istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad je još oštriji među demokratama. Manje od jednog od pet (18 posto) kaže da odobrava postupke Izraela, u odnosu na 36 posto u novembru.

Među ljudima koji se identifikuju kao nezavisni, rejting odobravanja je pao sa 47 posto na 29 posto u istom vremenskom rasponu.

Američki građani očekuju snažniji angažman kabineta Joe Bidena na obustavi rata u Gazi, no američki predsjednik izgleda nemoćno u sporu s izraelskim premijerom Netanyahuaom koji očigledno igra u korist Donalda Trumpa.

- Marketing -