Biden je ljut na Netanyahua

Američki predsjednik Joe Biden sve je više frustriran ponašanjem izraelskog predsjednika Benjamina Netanyahua, koji ignorira njegove savjete za smirivanje humanitarne krize u Gazi, prenosi CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je rekao da su izraelske operacije u Gazi pretjerane. Biden je i privatno iskazao frustriranost Netanyahuovim neposluhom te ga je čak, prema nekim izvorima, nazvao i pogrdnim imenima.

Američki službenici nadali su se da će u januaru Izrael preći na lokaliziranu borbu puno manjeg intenziteta, ali to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka administracija pokazala je nezadovoljstvo pred napad na Rafah i naglasila je da izbjeglice koje su tamo jednostavno nemaju kamo otići. Biden je Netanyahuu preko telefona rekao da bi trebao obustaviti operaciju u Rafahu jer ne može garantirati za sigurnost milione izbjeglica koje se tamo nalaze.

Sve veće razmirice

Jedna od stvari koje su pojačale razmirice između Bidena i Netanyahua je i odbacivanje prijedloga za oslobađanje talaca i primirje na kojem je radio američki državni tajnik Antony Blinken. Navodno je dogovor oko oslobađanja talaca bio glavna tema jučerašnjeg 45-minutnog razgovora dvojice predsjednika.

Bidena nervira i što Netanyahu odbija rješenje dviju država, koje Amerika već neko vrijeme predlaže. Biden je pod pritiskom progresivnih glasača da što više govori o sudbinama Palestinaca u Gazi. Transparentan je što se tiče svojih razmirica s Netanyahuom. Ispričao je da ima staru fotografiju s njim na koju je napisao: “Bibi, volim te, ali ne slažem se ni s jednom stvari koju kažeš.” “Tako je i danas”, rekao je u decembru.

SAD je u jeku napada 7. oktobra odmah ponudio pomoć. Biden je čak proletio iznad ratišta da bi pokazao da je SAD neupitni saveznik Izraela. Netanyahu je podržao Bidena što se tiče upita o njegovoj mentalnoj prisebnosti.

U intervjuu je rekao da smatra da je Biden “veoma bistar i fokusiran”. Rekao je da se slažu oko ciljeva u ratu i oko mnogo stvari te da postoje neke razmirice, ali da ne proizlaze iz nedostatka razumijevanja.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE