Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bh. državljanin kombijem probio rampu i ušao u Hrvatsku

Policijski službenici Hrvatske koji na području Policijske uprave karlovačke rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u noći s 2. na 3. februara uhvatili četiri krijumčara stranih državljana, objavila je karlovačka policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večernjim satima 2. februara na području općine Rakovica zaustavili su kombi slovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Srbije, dok su na području Karlovca zaustavili kombi austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Belgije.

Obojica su u vozilu prevozila strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Vozilo bez registarskih oznaka

Zatim je, u noćnim satima 3. februara, 26 godišnji bosansko-hercegovački državljanin, upravljajući teretnim vozilom bez registarskih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, izbjegavajući graničnu kontrolu, probio rampu na graničnom prijelazu te se udaljio prema unutrašnjosti. Policijski službenici zaustavili su ga na području Slunja.

Ubrzo nakon toga je 19-godišnji bosansko-hercegovački državljanin, upravljajući kombi-vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka, krećući se iz Bosne i Hercegovine prema Republici Hrvatskoj, bez zaustavljanja, izbjegavajući graničnu kontrolu, na istom graničnom prijelazu ušao u Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom je na graničnom prijelazu bila i policijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen.

Podnesen niz prijava

Tokom policijskog postupanja svi prevoženi strani državljani izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznene prijave su podnesene nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane.

Protiv 26-godišnjaka podnesena je i kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela oštećenje tuđe stvari te je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Protiv 19-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela prisila prema službenoj osobi, dok je prema drugom 19-godišnjaku, koji je zaustavljen u Karlovcu zbog počinjenog prekršaja, postupano sukladno Zakonu o suzbijanju zloupotrebe droga.