Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Litijum u Bosni i Hercegovini: Globalna trka za našom zemljom

Litijum, ključna komponenta u proizvodnji baterija za električne automobile, postao je predmet globalne potražnje, a Bosna i Hercegovina se ističe kao značajno nalazište ove dragocjene rude. Preliminarni podaci ukazuju na postojanje litijuma na sedam lokacija u zemlji, s Loparom u fokusu zbog planiranog partnerstva između švicarske kompanije Arcore i kanadske Rock Tech.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litijum iz Lopara planira se eksploatisati i preraditi u Njemačkoj od 2026. godine, s već potpisanim ugovorima sa velikim kompanijama poput Mercedesa.

S obzirom na ograničene svjetske rezerve litijuma, ovo nalazište u Bosni i Hercegovini postaje izuzetno važno za globalno snabdijevanje.

Stručnjaci upozoravaju na strahovitu potražnju za litijumom u vezi s proizvodnjom litijum-jonskih baterija, koje su ključne za električne automobile.

  • Uglavnom magmatske kisele stijene. Perspektivna mjesta na geološkoj karti smo izdvojili: Planina Motajica na sjeveru, Prosara do nje, kompleks magmatskih kiselih stijena u reonu Srednje Bosne, pa istok Čajniče, Foča, Goražde i Srebrenica. To su lokaliteti koji su povoljni sa stijenskog aspekta, no svakako provesti istraživanja po pitanju koncentracije litijuma – rekao je Elvir Babajić, profesor sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli za N1.

Prirodne rezerve litijuma neće biti dovoljne kako se svijet sve više okreće električnim vozilima, što može dovesti do ozbiljne krize do 2100. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja i istražitelji ističu još šest potencijalno bogatih nalazišta u zemlji, naglašavajući važnost provođenja detaljnih analiza koncentracije litijuma na tim lokacijama.

Iako se istraživanje litijuma doživljava pozitivno, postoji oprez u vezi s procesom prerade koji bi mogao predstavljati izazove za životnu sredinu.