Bešlagić: Grad Zenica mora imati svoju toplanu

Gradski odbor Naša stranka Zenica će u maju organizovati javnu tribinu o budućnosti daljinskog grijanja kao najvažnijeg energetskog sistema za Zenicu. Ernad Bešlagić smatra da se ova tema opet nameće kao jedna od najbitnijih za cjelokupnu budućnost razvoja Zenice, pogotovo nakon gašenja Koksare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ono što je obilježilo ovu sezonu grijanja jeste ono što se desilo na njenom samom kraju a to je gašenje pogona Koksara u ArcelorMittalu i moguće poskupljenje grijanja u narednoj sezoni. Korištenje skupljeg zemnog umjesto skoro besplatnog koksnog gasa znato poskupljuje proizvodnju toplotne energije i taj neplanirani rast cijene će neko morati platiti. U Našoj stranci zalagat ćemo se da to ne budu građani.

S druge strane, JP Grijanje Zenica je samo distributer toplotne energije koju proizvodi većinski privatno preduzeće Toplana Zenica d.o.o. Zagrijavanje grada je obaveza koju Toplane moraju izvršavati. Ali uvijek se prvo namire potrebe ArcelorMittala pa tek onda na red dolazi grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga, a i zbog veoma neizvjesne situacije vezane za ostanak ArcelorMittala u Zenici, smatramo da je vrijeme da grad Zenica ima svoju toplanu i da JP Grijanje Zenica napokon postane i proizvođač i distributer toplotne energije. Osnivanjem JP ZenicaGas i aktivnostima koje je to preduzeće uradilo od svog osnivanja to više nije nerealna ideja kao što je bila prije desetak godina.“

NAJNOVIJE