Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Atlas spreman za poslove na građevini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boston Dynamics Atlas je najpokretljiviji robot ove kompanije, sa impresivnim skupom vještina koje obuhvataju akrobacije i precizne radnje. Posljednji video ove kompanije pokazuje Atlas robota koji pomaže kolegi građevincu kojem je torba ostala dva sprata niže ispod skele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanoidni robot Atlas, nakon što dobije komandu ide po torbu, pravi put po kojem korača i na kraju se hvali svojim akrobacijama.

U video snimku Boston Dynamics Atlas pokazuje izuzetan skup različitih sposobnosti. Prvi je procjena puta kojim treba da dođe i stavljanje velike drvene daske preko praznog prostora, nakon čega je uzimanje torbe i skakutanje po poligonu, dok ne stigne do radnika na vrhu. Skakanje sa dijela na dio, fluidni pokreti i ravnoteža su impresivni i za čovjeka, a posebno za robota.

Robin Deits, softverski inženjer kompanije Boston Dynamics kaže da im parkur akrobacije pomažu da razumiju fizička ograničenja robota, a plesanje da razmišljaju kako da se cijelo tijelo precizno pokreće, a da pritom dovoljno dobro održava ravnotežu. On dodaje da ih manipulacija tjera da uzmu te informacije i protumače ih u smislu kako da urade neke konkretne stvari. Ono što je važno u vezi sa projektom Atlas je da se dijapazon pokreta i radnji vremenom samo nadograđuje, prenosi Benchmark.

- Marketing -