Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Amerika nadomak zabrane TikToka, stigla bijesna reakcija Kine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je danas, nakon usvajanja zakona u američkom Zastupničkom domu, koji predviđa zabranu Tik Toka u ime nacionalne sigurnosti, osudila “nasilničke metode” Washingtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnički dom usvojio je jučer zakon koji predviđa zabranu TikToka u Sjedinjenim Državama ako ta društvena mreža ne prekine veze sa osnivačkom firmom ByteDance, ali i s Kinom.

“Ako se takozvana obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti mogu koristiti kako bi se svojevoljno ugušile uspješne firme iz drugih zemalja, tada više nema ni jednakopravnosti ni pravde”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

“To su banditske metode”

“Kada neko vidi dobru stvar koju ima neka druga osoba i želi je prisvojiti, tu se onda zasigurno radi o nasilničkim, banditskim metodama”, dodao je. Peking danas ne skriva bijes nakon što je Zastupnički dom usvojio zakon koji prijeti zabranom te društvene mreže ako ne prekine sve veze s Kinom.

Ovo je nepovoljan razvoj događaja za platformu, koja se do prije nekoliko dana nije činila ugroženom, unatoč tome što glasanje u Senatu ostaje neizvjesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tekst izglasan u američkom Zastupničkom domu oprečan je načelima poštenog tržišnog natjecanja i međunarodnim pravilima vezanim uz ekonomiju i trgovinu”, upozorio je Wang i dodao da SAD mora prestati vršiti pritisak i nepravedno gušiti strana poduzeća na svom tržištu.

“Kina će poduzeti sve neophodne mjere”

Također je poručio da će Kina poduzeti “sve neophodne mjere” kako bi obranila svoje kompanije. Prije službene kineske reakcije, izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, pozvao je 170 miliona korisnika te aplikacije u SAD-u da reagiraju.

“Neka vas se čuje. Nećemo vas prestati braniti i nastavit ćemo činiti sve u našoj moći, uključujući i pravna sredstva, kako bismo zaštitili tu sjajnu platformu koju smo razvili s vama”, napisao je Shou na X-u.

“Dovodite u opasnost 300.000 radnih mjesta u SAD-u”

On je također ocijenio da taj zakon dovodi u opasnost “300.000 radnih mjesta” u SAD-u. “Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 miliona Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja”, saopćila je firma.

Zakon bi ByteDanceu dao 165 dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom. Ako to ne bi učinio, trgovine aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno nuditi TikTok niti pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontrolira ByteDance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Joe Biden je prošle sedmice rekao da će potpisati zakon koji je resorni odbor Kongresa jednoglasno odobrio. Godine 2020. tadašnji predsjednik Donald Trump je pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.

On se u ponedjeljak složio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali naglasio da bi zabrana te popularne aplikacije samo ojačala druge društvene mreže. “Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka”, rekao je Trump.

Bidenova predsjednička kampanja se prošli mjesec pridružila TikToku, a Trumpova nije.

- Marketing -