Ako kupujete ovaj Audi, pripazite: Svaki treći ima skinutu kilometražu

Istraživanje je pokazalo da je automobil s najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina Audi A8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako planirate kupiti neki od ovih rabljenih automobila, svakako pripazite.

Skidanje kilometraže je najčešća i jedna od najozbiljnijih prevara pri trgovini rabljenim automobilima. Manje kilometara na brojaču znači veću prodajnu cijenu i time veću zaradu za prodavatelja, ali i siguran gubitak za kupca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa je to koja kupca može stajati izuzetno puno. Osim što otvara mogućnost nekih novih popravaka, vrijednost automobila je redovito osjetno manja od plaćene. Prema službenim informacijama institucija EU, gubici povezani s prevarom kilometraže procjenjuju na 8.77 milijardi eura godišnje.

Rizik je to s kojim treba računati, a pri kupnji nekih modela automobila treba biti i posebno oprezan. U najnovijoj studiji, temeljenoj na 1.11 miliona izvješća o povijesti u posljednjih 12 mjeseci na 24 tržišta koja pokrivaju SAD i većinu Europe, tvrtka za provjeru povijesti vozila carVertical je kategorizirala pojedine modele prema učestalosti pojave prevara. Pritom valja imati na umu da je manje od 1 posto izvješća stiglo iz SAD-a.

Istraživanje je pokazalo da je automobil s najčešće vraćenom kilometražom luksuzna limuzina Audi A8. Od svih primjeraka Audija A8 provjerenih na platformi, njih 30.6% imalo je lažnu kilometražu, što znači da gotovo svaki treći rabljeni A8 ima skinutu kilometražu. Među njima najčešće se vraćala kilometraža na primjercima proizvedenim 2011., 2012. i 2014. godine.

Čak 6 od 10 automobila s najčešće vraćenom kilometražom bili su skupi njemački premium modeli kao što su Audi A7, BMW X5, BMW serije 7 i Volkswagen Touareg. Njihova visoka cijena omogućava veliku zaradu, dok velika popularnost osigurava brzu prodaju pa ne čudi što su ovi modeli omiljeni kod prevaranata.

Među modelima ostalih proizvođača na popisu automobila s najčešće vraćenom kilometražom su i Ford Mustang na 2. mjestu (25.7% primjeraka), Volvo XC70 na 14. mjestu (21.1% primjeraka) i Opel Insignia na 19. mjestu (19.5% primjeraka).

S rastom popularnosti elektrificiranih automobila sve se češće nailazi ina primjerke sa skinutom kilometražom. A to može biti itekako opasno. Dovoljno je podsjetiti na paprenu cijenu zamjene baterije, što je nerijetko skuplje od najskupljih servisa na automobilima s konvencionalnim pogonom. Udio električnih automobila sa skidanom kilometražom na CarVerticalu iznosi 14.6 posto, što je vrlo blizu udjela automobila na fosilna goriva, kojih je 15.6 posto.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE