1.8 C
Kakanj
Srijeda, 14 Aprila, 2021

Ko će biti na čelu nove stranke u Kaknju?

Kako je javnosti i najavljeno prije nekoliko dana, jučer je u sarajevskom hotelu Hills održana osnivačka skupština Narodnog evropskog saveza (NES), nove političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Narodni evropski pokret nastao je udruživanjem dvije partije Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

U pitanju je novi politički projekt na bh. političkom nebu, a ova stranka će biti dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike, odnosno gradonačelnike.

Logičan slijed događaja je formiranje lokalnih odbora u gradovima širom države, ipak, pitanje koje se samo nameće jeste ko će biti vođa istih ?!

Kako trenutno stvari stoje, u vrhu stranke je bivši predsjednik stranke A-SDA, Nermin Ogrešević dok je potpredsjednik Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik NBL-a i načelnik sarajevske Općine Stari Grad.

Slijedeći vrh stranke tako bi se u vrhu lokalnog odbora u Kaknju NES-a mogao naći Dženan Kubat, aktuelni predsjednik lokalnog odbora A-SDA u Kaknju, dok bi Naida Delibašić-Alagić, aktuelna predsjednica lokalnog odbora NBL-a, bila potpredsjednica.

Naida Delibašić-Alagić i Dženan Kubat

Ako bi se kojim slučajem poštovala volja naroda, po broju glasova na lokalnim izborima, Delibašić-Alagić sa 278 glasova bi trebala imati mnogo više prednosti u odnosu na Kubata koji je kao nosilac liste dobio 105 glasova, a završio je ispod stranačkog kolege Škulj Kenana (142 glasa).

Hoće li cijela situacija postati „NES dva u jedan“, kako su korisnici društvenih mreža kroz šalu komentirali ukrupnjivanje političke scene, ili će treća osoba preuzeti vodstvo i dogodi se „NES tri u jedan“, ostaje da se vidi.

 

(Kakanj-X.com)

 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO