11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

JU Dom zdravlja Kakanj: 76 osoba u kućnoj izolaciji i 81 aktivan slučaj zaraze koronavirusom

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa (COVID-19) obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano  1883 slučaja COVID-19. Od navedenog broja 81 slučaj je aktivno, 76 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji.

Trenutno je 5 pacijenata  hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica.  Do danas je 1729 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj   testiranih osoba na COVID-19 je 4742. Na području općine Kakanj registrovano je 73 smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

Apelujemo i dalje na naše sugrađane  da se pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani i to na način da maska prekrije i nos i usta, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Ovo je  način da sačuvamo sopstveno i zdravlje drugih ljudi do momenta masovnije imunizacije.

Pozivamo  stanovništvo da se prijavljuje za vakcinisanje protiv COVID-19 u svojim ambulantama porodične medicine, kao i sve pravne subjekte, pogotovo one čiji radnici su u stalnom kontaktu sa ljudima (trgovci, konobari, radnici na šalterima i sl). Svoje prijave za zainteresovane radnike za vakcinisanje protiv COVID-19 pravni subjekti mogu poslati na e-mail [email protected]  Sve dodatne informacije u vezi vakcinisanja protiv COVID-19 građani mogu dobiti putem telefona: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958.

Također, pozivamo sve građane koji žive na području općine Kakanj, a koji su vakcinisani bilo gdje u BiH ili van BiH, da se OBAVEZNO prijave u svoje ambulante porodične medicine kako bismo imali potpuniju evidenciju o broju vakcinisanih osoba protiv COVID-19.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku koja mora prekrivati  nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO