ZZO ZDK uvodi elektronske zdravstvene knjižice

Integrisani zdravstveni informacioni sistem uskoro bi mogao zaživjeti na području Zeničko-dobojskog kantona, prijedlog je Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, a koji je prihvatila i Vlada ovoga kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspostavljanje ovoga sistema omogućit će bolji protok informacija i uvezivanje između svih zdravstvenih ustanova na području ZDK, a također, novost će biti i uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica.

“Prvenstveno, ono u čemu će u konačnici rezultirati uspostava ovoga sistema je znatna ušteda i smanjenje troškova, bit će ubrzana razmjena informacija zdravstvenih ustanova koje imaju potpisane odgovarajuće ugovore sa ZZO ZDK. Na taj način će svakako biti ubrzan protok pacijenata kroz zdravstvene ustanove, što automatski znači bržu i kvalitetniju uslugu i smanjenje liste čekanja, kao i ostale benefite koje ovaj sistem već donosi u razvijenim zemljama”, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među olakšicama koje će donijeti uspostava ovoga sistema za same pacijente će biti i mogućnost pribavljanja elektronskih uputnica za preglede u drugim zdravstvenim ustanovama, kao i rezervaciju termina za preglede, što u konačnici znači, tvrdi Jupić, smanjivanje troškova pacijenata, ali i ubrzavanja procedura i liste čekanja u bolnici.

Uvođenjem ovoga sistema u zaborav ide i dosadašnja zdravstvena knjižica, a zamijenit će je savremenija verzija elektronske knjižice.

Uvođenje elektronskih knjižica konkretno za naše građane znači da nema više čekanja u redu za ovjeru knjižica. Samim provlačenjem elektronskih kartica će se dobiti podaci da li je uplaćeno zdravstveno osiguranje ili nije i nema čekanja na recepte.

“Putem ovog sistema informacija iz ordinacije pacijent ide u apoteku i odmah mogu da dižu lijekove, kao i sve procedure vezane za termine u kantonalnim bolnicama”, pojašnjava minister Jupić, kazavši da je bitno spomenuti, da će građani biti pošteđeni dodatnih troškova, kada je u pitanju uvođenje elektronske knjižice.

Poboljšavanje kvaliteta zdravstvene usluge i uštede koje će biti usmjerene na kvalitetniju zdravstvenu uslugu pacijentima cilj je uspostave integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, za koji se uskoro očekuje i raspisivanje javnog poziva.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE